Ποιος θα πληρώσει ξανά τις τράπεζες

11/02/19 • 07:32 | UPD 11/02/19 • 07:32

Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος μίας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης

Ο εμφύλιος που μαίνεται στην κυβέρνηση για το ζήτημα των κόκκινων δανείων με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Δραγασάκη να εισηγείται ριζικές λύσεις και το Μαξίμου να προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στον επόμενο πρωθυπουργό μπορεί να έχει πολιτικό ενδιαφέρον αλλά το ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι το ποιος θα πληρώσει ξανά τις τράπεζες.

Επί Τσίπρα το πιστωτικό σύστημα διαλύθηκε. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος προκάλεσε ανήκεστον βλάβη στις τράπεζες. Οι μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, χάνοντας το 98% της αξίας τους από το 2014, οι καταθέσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, τα κόκκινα δάνεια φούντωσαν, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν διαγραφή των χρεών και «σεισάχθεια».

Η τυχοδιωκτική συμπεριφορά της παρέας του Μαξίμου στο πρώτο εξάμηνο του 2015 που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα διέλυσε κάθε έννοια πίστης, που είναι το βασικό στοιχείο λειτουργίας κάθε τραπεζικού οργανισμού.

Ο κ. Τσίπρας που κατηγορούσε τους «Σαμαροβενιζέλους» ως «Μερκελιστές» δέχθηκε το αίτημα των δανειστών για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς ενώ τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς ο νόμος Κατσέλη έχει εκπνεύσει και το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να κατέβει σημαντικά.

Κανονικά ο λογαριασμός πρέπει να σταλεί στην Κουμουνδούρου, όπου ελήφθησαν οι καταστροφικές αποφάσεις για το τραπεζικό μας σύστημα. Τα λεφτά των φορολογουμένων που είχαν δοθεί μέσω των δύο πρώτων ανακεφαλαιοποιήσεων χάθηκαν οριστικά με την τρίτη κεφαλαιοποίηση, που έγινε σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και των μικρομεσαίων.

Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος μίας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, ούτε το δημόσιο χρέος θα πρέπει διαρκώς να διογκώνεται για να καλύπτει τις μαύρες τρύπες των τραπεζών.

Το πιστωτικό σύστημα θα αναπνεύσει μόνο εάν υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και αύξηση εισοδημάτων. Κατά συνέπεια απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το πιστωτικό μας σύστημα δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου