H υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται άσχημα για το Μαξίμου

17/09/16 • 15:42 | UPD 17/09/16 • 15:43

Ναι, ήταν «σκάνδαλο» το γεγονός ότι επί δεκαετίες η Πολιτεία δεν φρόντισε να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει τη διαδικασία για την πλήρη αδειοδότηση των σταθμών. Αυτό το κενό εκμεταλλεύθηκε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουλήσει αντιδιαπλεκόμενο αγώνα στο πλαίσιο της «αντίστασης» κατά των ολιγαργών και να κερδίσει τις εκλογές.

amyras

 

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ομως και αυτό που συμβαίνει με το διαγωνισμό για τις τέσσερις άδειες παραπέμπει σε σκανδαλώδεις καταστάσεις. Ο κ. Παππάς έχει ενεργοποιήσει το νόμο του Μέρφι που λέει ότι «όταν κάτι ξεκινάει άσχημα θα καταλήξει χειρότερο».

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στραβά όταν το Μαξίμου με κουτοπόνηρη λογική όρισε σε μόλις τέσσερις τις δημοπρατούμενες άδειες με σκοπό να κλείσει την αγορά και να περιορίσει τους «παίκτες» με τους οποίους θα «νταραβερίζεται» την επόμενη ημέρα. Αυτό ήταν στρατηγικό λάθος που έγινε απόλυτα εμφανές όταν από το αποτέλεσμα της δημοπρασίας βγήκαν εκτός αδειοδότησης σταθμοί που είχαν αντέξει στην κρίση και ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η διαδικασία έδωσε και το τέλειο άλλοθι σε ορισμένους μετόχους του Mega που έχουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες να εγκαταλείψουν στην τύχη τους το σταθμό, αφήνοντας χρέη σε εργαζόμενους και τράπεζες.

Ενώ αρχικά το οικονομικό τίμημα των 246 εκατομμυρίων ευρώ φάνηκε μεγάλο, από τις επιμέρους αναλύσεις προέκυψε ότι τελικά το Δημόσιο και η οικονομία θα χάσουν πάνω από 1,7 δισ. από το κλείσιμο των σταθμών και τον περιορισμό της αγοράς. Παράλληλα όμως δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν τα χρήματα τουλάχιστον ενός από τους νέους καναλάρχες. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία ο κ. Καλογρίτσας στο «πόθεν έσχες» εμφανίζει ως περιουσιακά στοιχεία βοσκοτόπια στην Ιθάκη τα οποία του έδωσε «φίλος του» και άλλα ακίνητα ως ενέχυρο για δάνεια!

Από όλες τις πληροφορίες προκύπτει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος «πόθεν έσχες» από την Επιτροπή που στελεχώθηκε από «φίλιους» καθηγητές άσχετων με τα χρηματοοικονομικά ειδικοτήτων και η οποία απλώς παρέλαβε δηλώσεις χωρίς να διασταυρώσει το περιεχόμενό τους. Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος ενέκρινε με την υπογραφή του τα αποτελέσματα του «πόθεν έσχες», αλλά απαντήσεις στα ερωτήματα για τα βοσκοτόπια δεν έχει δώσει.

Οσο για το μεγάλο διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η μάχη κατά της διαπλοκής, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προκαλεί γέλια. Ενας εργολάβος του Δημοσίου γίνεται καναλάρχης και στην κυβέρνηση ξιφουλκούν κατά του Ελεύθερου Τύπου επειδή έγραψε ότι καταργήθηκε το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου. Τραγέλαφος, που όμως θα λάβει και σοβαρές διαστάσεις…

Λάθος πρόσωπα

Αλήθεια, η χώρα δεν έχει δύο νέους μάνατζερ να αναλάβουν τις τύχες μίας τράπεζας που σήμερα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Η ανακύκλωση προσώπων στη διοίκηση της Αττικής δεν αποτελεί εγγύηση, ιδίως όταν υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της Αττικής και τον απογαλακτισμό της από κρατικές παρεμβάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζονται τεχνοκράτες νέας κοπής χωρίς παρελθόν και κυρίως με φιλοδοξίες για το μέλλον.

Εισροές ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

Από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos για το tvxs.gr, που ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, προκύπτει σαφές προβάδισμα 8 μονάδων της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου έναντι του κυβερνώντος κόμματος. Οι αναλυτές της εταιρίας χαμηλώνουν τη διαφορά στις 5 μονάδες αξιολογώντας την τοποθέτηση των αναποφάσιστων, όμως οι μετακινήσεις ψηφοφόρων δείχνουν άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εισροές στη Ν.Δ. από ΣΥΡΙΖΑ και αντιστρόφως είναι 9 προς 1, κάτι που δείχνει ότι και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων αρκετοί μπορεί να κλίνουν προς Ν.Δ.

Copy link
Powered by Social Snap