Στημένο στα μέτρα τους

14/01/19 • 07:52 | UPD 14/01/19 • 07:52

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, ενώ μόλις χθες δημοσιεύθηκε επιστολή καθηγητών και ιστορικών όπου αναλύονται τα αρνητικά στοιχεία του κειμένου για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Το αναμενόμενο πολιτικό «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου ήταν τελικώς στημένο στα μέτρα τους.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., που παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Αμυνας, εξαντλεί την αυστηρότητά του στους δύο υπουργούς (Κουντουρά και Κόκκαλη) χωρίς να θέτει θέμα διαγραφής των υπόλοιπων δύο βουλευτών του που αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Καμμένος διατηρεί τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών προκειμένου να κρατήσει τη θέση και τα προνόμια του προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ διευκολύνει τον κ. Τσίπρα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης σε πρώτη φάση και να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών εντός του Ιανουαρίου.

Το μήνυμα όμως που στέλνουν οι δύο, μέχρι χθες, συγκυβερνήτες εκλαμβάνεται αρνητικά από τους πολίτες. Τα τερτίπια που χρησιμοποιούν προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία ο ένας και την προεδρική καρέκλα κόμματος ο δεύτερος είναι αντιληπτά από όλους.

Η συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, ενώ μόλις χθες δημοσιεύθηκε επιστολή καθηγητών και ιστορικών όπου αναλύονται τα αρνητικά στοιχεία του κειμένου για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία πέρυσι το καλοκαίρι να «ρίξει» την κυβέρνηση πριν από τις υπογραφές στις Πρέσπες. Τώρα είναι αργά να εμφανίζεται «αντιστασιακός» όταν δεν τολμά καν να διαγράψει τους βουλευτές του που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει την κύρωση της συμφωνίας.
Αργά όμως είναι και για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος απαλλάχθηκε από τον κ. Καμμένο, αλλά δεν μπορεί να διώξει το στίγμα που είχε δώσει στην κυβέρνηση ο συγκυβερνήτης του.

Ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., θα κερδίσει πολιτικό χρόνο μέχρι τον Μάιο, οπότε αναμένεται να προσφύγει σε κάλπες έχοντας ήδη εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η κυβέρνηση βγαίνει αποδυναμωμένη, γιατί προτάσσει τις κομματικές ισορροπίες από τα εθνικά μας δίκαια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου