Ποιος θέλει να… ξεφορτωθεί ποιον

11/01/19 • 08:46 | UPD 11/01/19 • 08:46

Λέει ο πρωθυπουργός ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο. Λέει ότι δεν πιστεύει πως ο Πάνος Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Λέει, όμως, ότι όσα ζητήματα θέλει οπωσδήποτε να τακτοποιήσει νομοθετικά και πολιτικά προλαβαίνει να τα κάνει έως τον Μάιο. Λέει ότι η οικονομία αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του, καθώς επανέφερε την κανονικότητα στη χώρα. Λέει ότι το αλά Ανδρέα Παπανδρέου mea culpa του είναι οι επιλογές προσώπων και όχι οι πολιτικές επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού το καλοκαίρι του 2015.

ΜΕ την ευκολία που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα, τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τις προσωπικές ευθύνες που ο ίδιος φέρει για όσα έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, με την ίδια ευκολία επιχειρεί και να πείσει ότι θέλει να συνεχίσει να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο.

ΤΟ πιο πιθανό, όμως, είναι ότι πια ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να… ξεφορτωθεί τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Για πολλούς λόγους. Καταρχάς δεν του είναι πλέον χρήσιμος. Τον είχε ανάγκη για τη ζόρικη δουλειά της υπερψήφισης των επώδυνων μέτρων. Τον είχε ανάγκη και στην προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά οι οποίοι στην ουσία ανήκουν στην Κεντροδεξιά.

ΤΩΡΑ πια δεν τον έχει καμία ανάγκη. Και επιπροσθέτως πρέπει να δείξει ότι είναι εκείνος που έχει τον έλεγχο των κινήσεων, πως δεν μπορεί κοτζάμ… κυβέρνηση να σέρνεται από ένα σχεδόν διαλυμένο κόμμα, που θα είναι απίθανο να ξαναμπεί στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, με τον τρόπο του, προχθές, αντέστρεψε το παλαιότερο προεκλογικό σποτάκι του Πάνου Καμμένου με τον μικρό Αλέξη που είχε σπάσει το χέρι του. Τώρα, ο μικρός… Πάνος έχει σπασμένα και τα δύο χέρια. Το ένα από το Μνημόνιο και το άλλο από το Σκοπιανό. Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε lose lose για τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., αλλά θα είναι εντελώς εξευτελιστικό το να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που μετά από λίγες ημέρες θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεπσών ή να παίξει κάποιο νέο παιχνίδι του τύπου «φεύγω, αλλά δεν ρίχνω την κυβέρνηση». Δεν έχει παρά να επιλέξει την ηρωική έξοδο επιχειρώντας να σώσει οτιδήποτε σώζεται.

ΚΑΙ όπως όλα δείχνουν, σε αυτή την ηρωική έξοδο τον σπρώχνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που άνοιξε θέμα πρόωρων εκλογών τον Μάιο, προφανώς και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και σε αυτή την τρίμηνη προεκλογική περίοδο η συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο πιθανότατα έχει εκτιμηθεί πως δεν θα βοηθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να εξαϋλώσει το επίσης αδύναμο ΠΑΣΟΚ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου