Γιατί οι πολίτες θέλουν αλλαγή κυβέρνησης…

Ο Καμμένος απειλεί με… πόλεμο τον Τσίπρα
[social_warfare]

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ συμπέρασμα που προκύπτει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων, πέραν του σαφούς εκλογικού προβαδίσματος της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου με διαφορά άνω των οκτώ μονάδων, είναι η απογοήτευση των πολιτών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απαισιοδοξία τους για τον επόμενο χρόνο.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τάσεις της MRB, που παρουσιάστηκαν στο Real.gr, και στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες, το 41,7% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές». Εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι το 29,7% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις, απαντά θετικά στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα, θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 29,5%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες, σε ποσοστό 69,6%, απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 9,9% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

Στο ερώτημα «αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά», το 64,8% απαντά «μάλλον όχι-σίγουρα όχι», ενώ στο ερώτημα «αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους», οι πολίτες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 65,1%.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 59,3%, το φορολογικό σύστημα με 45%, η οικονομική ανάπτυξη με 36,9%, η υγεία / περίθαλψη με 33,4% και ο πληθωρισμός / ακρίβεια με 28,5%. Με άλλα λόγια, όλα αυτά αποτυπώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε στην οικονομία και την κοινωνία η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό ότι χρειάζεται ένα νέο μίγμα πολιτικής και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται η ατζέντα της Ν.Δ. για λιγότερους φόρους, μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, άρση των εμποδίων για επενδύσεις, καλύτερη Παιδεία και Υγεία, μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι’ αυτό και αίτημα της πλειονότητας των πολιτών είναι η αλλαγή κυβέρνησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[social_warfare]