Έρχονται τα κάτω πάνω για τον ΣΥΡΙΖΑ

06/11/18 • 07:32 | UPD 06/11/18 • 07:37

Η καλή αρχή από το πρωί φαίνεται. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών κρίθηκε από νωρίς. Στην τελική ευθεία για τη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το κυβερνών κόμμα αδυνατεί να βρει υποψήφιο για τον πρώτο δήμο της χώρας.

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, από την Ελενα Κουντουρά και την Εφη Αχτσιόγλου μέχρι και το σενάριο επαναφοράς του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Αν προσθέσουμε και τη σίγουρη ήττα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, τόσο από τη δυνατή υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη όσο και από τη δική της αδυναμία να διαχειριστεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα και οι φωτιές στην Ανατολική Αττική, τότε η κατάσταση για την Κουμουνδούρου ζορίζει ακόμα περισσότερο.

Αυτό δικαιολογεί έως ένα βαθμό και τον εκνευρισμό που προκαλεί στη συγκυβέρνηση η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Ενας νέος άνθρωπος, με σύγχρονη ματιά, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και με μεγάλη πείρα στον α’ και το β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης είναι ο τελευταίος που θα ήθελαν οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν απέναντί τους. Τα περί οικογενειοκρατίας που ήδη ξεκίνησαν να λένε και τα περί οικογενειακής διαδοχής στο Δήμο Αθηναίων είναι τόσο φρέσκα επιχειρήματα όσο φρέσκες είναι και οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου δηλαδή. Εκτός και αν στην οικογενειοκρατία εντάσσουν και την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, που είναι δισέγγονος του Αντώνη Μπενάκη, που με τη σειρά του ήταν αδελφός της Πηνελόπης Δέλτα, η οποία ήταν προγιαγιά του Αντώνη Σαμαρά….

Σοβαρά τώρα, όταν λείπουν τα πολιτικά επιχειρήματα, περισσεύουν οι αφορισμοί. Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα να βρει υποψήφιους δημάρχους που να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουν την απόφαση Μπουτάρη, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το μεταναστευτικό «περιμένει» τους κυβερνητικούς υποψηφίους, στη Μακεδονία τους «περιμένει» το Σκοπιανό.

Ετσι, οι «στρατηγοί» του κόμματος προσανατολίζονται στην άτυπη πριμοδότηση ανεξάρτητων υποψηφίων που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής στις περιοχές τους ή στη συνεργασία με υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ. Μέχρι να βγάλουν άκρη θα προσπαθούν να αποδομήσουν τους υπόλοιπους, σκαλίζοντας το γενεαλογικό τους δέντρο.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου