Η Φωκίδα του πολιτισμού

05/11/18 • 17:02 | UPD 05/11/18 • 17:02

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι προφανές ότι η πρώτη σκέψη όλων μας σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά στη Φωκίδα, σχετίζεται με το Μαντείο των Δελφών και τον αρχαιολογικό χώρο πέριξ αυτού. Το γεγονός ότι αποτελεί τον δεύτερο διασημότερο αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη, προσδίδει ιδιαίτερη πολιτιστική υπεραξία στη Φωκίδα μας εξολοκλήρου.

  • Save
Γράφει ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής

Ο πολιτισμός στη Φωκίδα όμως δεν σταματά στους Δελφούς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεκινάει δικαιωματικά από τους Δελφούς, για να συναντήσει στο διάβα του σημαντικά αξιοθέατα της αρχαιότητας, της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, της Ελληνικής επανάστασης αλλά και των σύγχρονων καιρών. Το Ιερό Ηρακλέους στην Πυρά που σύμφωνα με τον μύθο, είναι το σημείο που έφτασε ο Ηρακλής για να «πεθάνει», το Κάστρο των Σαλώνων, το Αρχαίο Φρούριο της Λιλαίας, η Παναγιά της Βαρνάκοβας, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας, το Χάνι της Γραβιάς, το κελί του Αθανασίου Διάκου Αρτοτίνας, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας και πολλά ακόμα άξια θαυμασμού μέρη, μας θυμίζουν ότι ο τόπος αυτός αποτελεί μια κοιτίδα πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Η πολιτιστική ανάπτυξη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την υφιστάμενη πνευματική καλλιέργεια, το ήθος, τις αξίες και την κουλτούρα των πολιτών ενός τόπου. Κατά συνέπεια ένα κοινωνικό σύνολο που προτάσσει στο βίο του το ήθος, τις αξίες και τα ιδανικά, διακατέχεται από εν συναίσθηση εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση του σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση του άλλου ατόμου.

Η υλοποίηση συλλογικών δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα στην καθημερινότητα ενός τόπου, έρχεται να αναδείξει μία επιπλέον θετική πτυχή μίας πολιτισμένης κοινωνίας.

Στην πόλη της Άμφισσας λειτουργεί από το 1997 η Εταιρεία Μέριμνας & Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που υπάγεται στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας που ιδρύθηκε το 1986 από τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο.
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια δομή μπορεί να στεριώσει και να αναπτυχθεί μόνο σε μια κοινωνία που οι πολίτες της ενδιαφέρονται για την ποιότητα της ζωής ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, μεριμνούν για τη στέγη, τη διαβίωση, την εργασία και την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως περιγράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της www.ekpse.gr/el.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την ιστορία της Φωκίδας μας αλλά και για την πολιτισμένη προσέγγιση των σημερινών Φωκέων σε ευαίσθητα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος πράγμα που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.