Με θράσος ο Τζανακόπουλος… τρολάρει όσους πληρώνουν τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ

05/11/18 • 07:53 | UPD 05/11/18 • 07:53

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, το δίλημμα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες όταν στηθούν οι κάλπες είναι ξεκάθαρο: «Με την κοινωνική πλειοψηφία ή με την οικονομική ελίτ;».

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο συνδυασμός θράσους και αλαζονείας από τον οποίο διακατέχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι γνωστός. Ετσι πολιτεύονται τόσο ο ίδιος όσο και το Μαξίμου. Από το 2015. Τότε που δήλωναν πως «γελούν με όσους ονειρεύονται κωλοτούμπες».

ΤΕΛΙΚΑ, η μεγάλη πλάκα είναι πως δεν έκαναν κωλοτούμπες μόνο σε ό,τι έχει σχέση με τα Μνημόνια, αλλά σχεδόν σε όλα τα ζητήματα. Ας δούμε, όμως, αυτό που λέει με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αλήθεια, η σημερινή κυβέρνηση είναι με την κοινωνική πλειοψηφία ή με την οικονομική ελίτ;

ΣΤΑ τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εφαρμοστεί περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που φτάνουν περίπου τα 15 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για την αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, τη μείωση του αφορολογήτου, την αύξηση όλων των ΕΦΚ σε δεκάδες προϊόντα και την επιβολή νέων τελών από τη σταθερή τηλεφωνία, το Ιντερνετ έως και το κρασί.

Στα μέτρα ακόμα περιλαμβάνονταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές μέσω της εισφοράς ασθενείας, το κούρεμα των αποδοχών όσων βγήκαν σε σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 μέσω του νόμου Κατρούγκαλου και η δραματική μείωση αρκετών επιδομάτων, όπως του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, από το 2015 έως σήμερα στις νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα επικρατούν με σχέση περίπου 60%-40% οι ελαστικές μορφές εργασίας και οι μισθοί των 300 ευρώ. Και να μην ξεχνάμε τι θα συμβεί όταν θα μειωθεί εκ νέου το αφορολόγητο, την 1η Ιανουαρίου 2020.

ΑΥΤΟΙ που επιβαρύνθηκαν περισσότερο από τα μνημονιακά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα, καθώς κυρίως αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οι πλέον άδικοι και χτυπούν τους πλέον αδύναμους. Αρα, η κοινωνική πλειοψηφία είναι αυτή που πλήρωσε, κύριε Τζανακόπουλε, την καταστροφική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΩΡΑ, όσον αφορά στην οικονομική ελίτ. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ας τα πούμε άλλη μια. Η πλειοψηφία των διαπλεκομένων επιχειρηματιών στηρίζουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το Μαξίμου. Είτε με δηλώσεις είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης που διαθέτουν. Θα μπορούσατε, κύριε Τζανακόπουλε, να δηλώσετε δημοσίως ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «πόλεμο» από την επιχειρηματική ελίτ; Και μάλιστα με ονόματα; Ποια στάση κρατούν απέναντι στο Μαξίμου οι Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Μελισσανίδης, Σαββίδης, Μυτιληναίος, Κοντομηνάς; Για να μην αναφερθούμε σε μικρότερου βεληνεκούς και πιο γραφικές περιπτώσεις, όπως του υποψήφιου καναλάρχη με τα βοσκοτόπια, Καλογρίτσα.

ΤΑ τσιτάτα του Τζανακόπουλου και των κυβερνητικών στελεχών δεν γίνονται πλέον πιστευτά από κανέναν. Πολύ περισσότερο από την κοινωνική πλειοψηφία, που πλήρωσε πολύ ακριβά και θα συνεχίσει να πληρώνει για πολλά χρόνια την εξαπάτηση με το «σκίσιμο των Μνημονίων». Και η απάντηση θα έρθει στις κάλπες. Καλά καλά ούτε διακόσιες ημέρες δεν απομένουν πια…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου