Επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη

05/11/18 • 07:43 | UPD 05/11/18 • 07:46

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Το σκηνικό που θέλει να στήσει το Μαξίμου θυμίζει έντονα την περίοδο λίγο πριν από την ένταξή μας στην επώδυνη διαδικασία των μνημονίων.

Οι ομοιότητες πολλές. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει παροχές άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση το δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα το οποίο σχηματίζεται λογιστικώς από το πετσόκομμα των δημοσίων επενδύσεων και τη στάση πληρωμών σε προμηθευτές. Οι διορισμοί συνεχίζονται με ρυθμό προ χρεοκοπίας και αναμένεται να κλιμακωθούν εν όψει εκλογών τους πρώτους μήνες του 2019.

Η χώρα, όπως και τότε, έτσι και τώρα βρίσκεται εκτός αγορών με επιτόκια άνω του 4%. Τον Μάιο του 2010 το Δημόσιο δεν είχε άλλη εναλλακτική πλην την προσφυγής στον μηχανισμό των μνημονίων, τώρα η κυβέρνηση διαθέτει έναν «κουμπαρά», ο οποίος όμως όταν «σπάσει» θα προσελκύσει όλους τους κερδοσκόπους των αγορών που θα τον «εξαφανίσουν» σε χρόνο ρεκόρ.

Εχουμε διανύσει σχεδόν μία δεκαετία κρίσης αλλά τα λάθη επαναλαμβάνονται. Το πάθημα της χρεοκοπίας δεν έχει γίνει μάθημα. Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν χειροτερεύσει σε όλους τους τομείς. Δεν μιλούμε μόνο για την παιδεία και την υγεία όπου η επιδείνωση είναι εμφανής, αλλά παντού το κράτος φαίνεται ότι δεν λειτουργεί. Η εγκληματικότητα φουντώνει ενώ οι μπαχαλάκηδες βανδαλίζουν ατιμώρητοι δημόσια κτίρια.

την ΕΡΤ «σφάζονται» και οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και παραδιοίκηση συνδικαλιστών γίνονται πλέον επωνύμως και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίπεδο υπηρεσιών των συγκοινωνιών διαρκώς υποβαθμίζεται σε βάρος των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ενώ κόβονται δρομολόγια ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό, που συνδέουν το Αεροδρόμιο με το κέντρο της Αθήνας.

Ολα περιστρέφονται γύρω από το κομματικό κράτος, το οποίο προστατεύεται από την κεντρική εξουσία και διογκώνεται. Το κόστος των προσλήψεων που έχουν γίνει επί Τσίπρα πλησιάζει τα 2 δισ. ετησίως, όσο δηλαδή σχεδόν ο ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επενδυτική ερήμωση της χώρας και τη στασιμότητα της οικονομίας. Θυσιάζει το επιχειρείν, για να μεγαλώσει την πελατεία της, μόνο που αυτή η συνταγή είναι γνωστή και οδηγεί σε νέα δεινά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου