Το πάρτι της εξουσίας και η σκληρή πραγματικότητα

04/11/18 • 14:40 | UPD 04/11/18 • 14:40

Την ώρα που το Μαξίμου διέρρεε πληροφορίες για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά 5 πρώην υπουργών Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή η κυβέρνηση δεχόταν σφυροκόπημα για την πρωτοφανή αλλοίωση σημείων της σύμβασης παραχώρησης του Θριάσιου Πεδίου.

Πάνος Αμυράς
  • Save

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Με τροπολογία το αρμόδιο υπουργείο πολλαπλασίασε το συντελεστή δόμησης που μπορεί να αξιοποιήσει ο επενδυτής ενώ μείωσε στο μισό το ποσό της προκαταβολής που έπρεπε να δοθεί στο Δημόσιο και αφού πρώτα είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ απάντηση η κυβέρνηση δεν έδωσε και δεν είναι η πρώτη φορά. Μόλις τον περασμένο μήνα ζητήθηκαν εξηγήσεις από την αντιπολίτευση για το πώς το οικονομικό επιτελείο υπέγραψε την 20ετή παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών με χαμηλό τίμημα, το οποίο υπερδιπλασιάσθηκε μετά από παρέμβαση ενός «γραφειοκράτη» των Βρυξελλών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που κάποτε ξιφουλκούσε κατά του «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας από τους «Σαμαροβενιζέλους» και οι υπουργοί της υπέγραφαν τις αποκρατικοποιήσεις με δάκρυα στα μάτια, θα έδινε το αεροδρόμιο για 20 χρόνια αντί 490 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την άρνηση του «γραφειοκράτη» της Κομισιόν, που έκρινε ως εξευτελιστικό το τίμημα και αθέμιτη τη συναλλαγή, η κυβέρνηση πήρε πίσω τη σύμβαση και τελικώς έκλεισε τη συμφωνία με τίμημα 1,2 δισ. ευρώ!

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ θα έχανε 700 εκατομμύρια εάν δεν παρενέβαινε ο φιλότιμος υπάλληλος των Βρυξελλών και όμως ουδείς από την κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να παραιτηθεί ή να δώσει εξηγήσεις για την υπογραφή του. Είναι φανερό ότι πίσω από αυτές τις περίεργες συμβάσεις κρύβονται γερά συμφέροντα, τα οποία κάποτε θα αποκαλυφθούν.

ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε σειρά κινήσεων με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Και αυτό δημιουργεί υπόνοιες για την ποιότητα των συμβάσεων, που είναι βέβαιο ότι θα ελεγχθούν την επομένη των εκλογών. Εάν μάλιστα συμπεριλάβουμε τις καταγγελίες για την ΕΡΤ από στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών για κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια και χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον Σόρος, τα πράγματα μάλλον είναι σοβαρά. Ολα δείχνουν ότι το «σύστημα» βρίσκεται σε αποδρομή.

Η ΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ των καταγγελιών θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, χωρίς «κομισάριους» και λοιπούς επιτήδειους που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το δυνατό χαρτί του Τσίπρα είναι η οικονομία. Προφανώς εκλαμβάνουν την εισοδηματική βελτίωση των ημετέρων του συστήματος ως γενική πρόοδο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει εξοντωθεί από την υπερφορολόγηση και την καθήλωση των εισοδημάτων τους. Δεν ανησυχούν που η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, που το Χρηματιστήριο έχει βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και οι επενδυτές αποφεύγουν να τοποθετήσουν κεφάλαια.

ΤΟ «ΠΑΡΤΙ» που έχει στηθεί στο Δημόσιο με προσλήψεις και αύξηση της μισθοδοσίας κατά 2 δισ. στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η μέση οικογένεια. Η απόσταση του Μαξίμου με την κοινωνία διευρύνεται και θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Γιατί η οικονομία δεν είναι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αποτελέσει την αιτία της επικείμενης συντριβής του.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής