Η Εκκλησία δεν είναι εχθρός

03/11/18 • 14:49 | UPD 03/11/18 • 14:49

Λίγο πριν από τις εκλογές, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα. Και μάλιστα χωρίς να πληρούται από την πλευρά της η βασική προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει για την επιτυχία του εγχειρήματος, δηλαδή η συναίνεση.

Το στοιχείο αυτό απουσιάζει από τα κίνητρα του Μαξίμου, που από τη μία διαρρέει δικαστικές διώξεις κατά στελεχών της αντιπολίτευσης και από την άλλη ζητά από τους ίδιους βουλευτές να συναινέσουν στη διπλανή αίθουσα της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας όμως είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρεται για το Σύνταγμα. Αλλωστε η επόμενη κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές που θα γίνουν στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας. Αυτό που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό, βαδίζοντας προς το τέλος της θητείας του, είναι να ξαναθυμηθεί το αριστερό του προφίλ και για αυτό ξεσπά στην Εκκλησία.

Από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση που δημοσιοποιήθηκαν χθες, είναι φανερή η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να περιορίσει το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με το να αναγνωρίσει τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους και να εξαλείψει την Αγία Τριάδα από τις ορκωμοσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των βουλευτών κ.λπ., καταργώντας τον θρησκευτικό όρκο.

Η Εκκλησία όμως δεν είναι εχθρός της Πολιτείας ούτε απειλεί ποτέ με κατάλυση του Συντάγματος. Η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό και είναι πολύ φθηνός αντιπερισπασμός, εν ονόματι της Αριστεράς, να δημιουργούνται τείχη σε έναν κορυφαίο θεσμό όπως η Εκκλησία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες του έθνους και έχει προσφέρει τα μέγιστα στη διάρκεια των αιώνων.

Μέχρι και στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης, η προσφορά της στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό η Εκκλησία δεν μπορεί να αποκοπεί ποτέ από τον θρησκευόμενο λαό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου