Λίγο πριν στηθούν οι κάλπες… θυμήθηκαν παροχές και «σκάνδαλα»

02/11/18 • 07:48 | UPD 02/11/18 • 07:48

Με ένα μαγικό τρόπο όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στις εθνικές εκλογές τόσο η κυβέρνηση προωθεί «ζητήματα» που επί χρόνια παρέμεναν στο συρτάρι για διάφορους λόγους. Το Μαξίμου, προσπαθώντας να φτιάξει ένα νέο προεκλογικό αφήγημα για να περισώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΣΤΗΝ οικονομία το παραμύθι ξεκίνησε από την Ιθάκη. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολίτες πως η χώρα βγήκε οριστικά και αμετάκλητα από τα Μνημόνια. Το γεγονός ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι αδύνατη και πως η κυβέρνηση περιμένει ακόμα την τρόικα και το Eurogroup να αποφασίσουν για θέματα όπως οι μειώσεις συντάξεων και τα αντίμετρα καταρρίπτει το ψευδοαφήγημα της «καθαρής εξόδου». Αλλά αυτό δεν δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό. Ετσι κι αλλιώς στις εκλογές θα χάσει, οπότε το χάος θα πρέπει να το διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Αρα γιατί να προβληματίζονται εκεί στο Μαξίμου;

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ υπόσχονται σωρεία παροχών οι περισσότερες από τις οποίες ουσιαστικά αποτελούν ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Εκτός από κάποια μέτρα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αν τελικά εγκριθούν από την τρόικα θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019, όλα τα υπόλοιπα αφορούν στο μακρινό μέλλον.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ενώ οι συνταξιούχοι περιμένουν με αγωνία την ετυμηγορία του Eurogroup για τις μειώσεις συντάξεων, πλέον είναι δεδομένο πως με τις κυβερνητικές παλινωδίες δεν τέθηκε και δεν θα είναι εφικτό να τεθεί ούτε από την επόμενη κυβέρνηση θέμα ακύρωσης της μείωσης του αφορολογήτου σε μόλις 13 μήνες από τώρα. Ενα μέτρο το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο με εξτρά χαράτσι 650 ευρώ ετησίως. Και έχει το θράσος το Μαξίμου να διαφημίζει την… κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους πληρώνουν έως 70 με 80 ευρώ.

Η προεκλογική περίοδος όμως θέλει και τους διορισμούς της. Και τουλάχιστον σε αυτό η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις. Είτε πρόκειται για βόλεμα μετακλητών υπαλλήλων είτε για προσλήψεις μονίμων και εποχικών σε διάφορους δημόσιους φορείς και υπουργεία.

ΤΩΡΑ, όμως, θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι αποκαλύψεις και οι διώξεις για διάφορα σκάνδαλα. Ολως τυχαίως. Οσα δεν έγιναν μέσα στα τελευταία τριάμισι χρόνια είναι δεδομένο πως θα γίνουν τώρα. Και μάλιστα με fast track διαδικασίες. Οπως είχε… προφητέψει ο Πολάκης, το προεκλογικό σόου σκανδαλολογίας θα έχει απ’ όλα. Και προανακριτικές επιτροπές και διώξεις και νέες έρευνες.

ΣΤΟ προεκλογικό πακέτο ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τι κι αν πέρασαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια από τη φιέστα του Αλέξη Τσίπρα στο προαύλιο της Βουλής. Λες και δεν υπήρχε καιρός, τώρα το θυμήθηκαν κι αυτό.

Η τακτική του Μαξίμου είναι ολοφάνερη. Επιχειρεί να ανοίξει όσο πιο πολλά «βαριά» θέματα μπορεί στις 180 ημέρες που απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Από τη μία προσπαθώντας να εξαπατήσει αλά… 2015 τους ψηφοφόρους με φαντασιακές υποσχέσεις και από την άλλη κατηγορώντας ως «κλέφτες» δεκάδες στελέχη της αντιπολίτευσης.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου