Η εκδήλωση αναβάλλεται

25/10/18 • 12:45 | UPD 25/10/18 • 12:45

«Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, για λόγους που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις ιδιαίτερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς -όπου ανήκω-, βρίσκομαι εκτός της ενεργού πολιτικής. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεφύγει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Ούτε μια στιγμή δεν έπαψα να αγωνιώ για την έκβαση αυτής της προσπάθειας και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για τη χώρα».

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Με αυτά τα λόγια απευθυνόταν στους αναγνώστες του νέου του βιβλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου. Το βιβλίο με τίτλο «Αντιμέτωποι με το Μέλλον» θα παρουσιαζόταν στις 3 Οκτωβρίου, αλλά το μέλλον πρόλαβε τον πρώην υπουργό, που πλέον βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου.

Ο πρώην τσάρος της εθνικής οικονομίας και πρώην υπ. Εθνικής Αμύνης, βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα το βράδυ της Τρίτης, το μόνο που πρόλαβε να δηλώσει ήταν ότι η «εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά». Θεωρεί δηλαδή ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, κατασκευασμένη από την κυβέρνηση. Φανταζόμαστε πως θα έχει την ίδια άποψη και για την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού οι πρώτες διώξεις ασκήθηκαν το 2012. Δεν θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, διότι αυτό είναι αποκλειστικά έργο της Δικαιοσύνης και ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του με όλους τους νομικούς τρόπους που του παρέχει μια ευνομούμενη Πολιτεία.

Ομως δεν μπορούμε να μη σταθούμε στην ευκολία με την οποία οι διωκόμενοι πολιτικοί προσάπτουν στη δικαστική εξουσία μια τέτοια κατηγορία, ότι δηλαδή συνωμοτεί με την εκτελεστική για να καταδικάσει κάποιον αθώο. Είναι η ίδια ευκολία με την οποία κάποιοι άλλοι πολιτικοί, εν ενεργεία υπουργοί μάλιστα, δηλαδή ο Πολάκης, λένε «να βάλουμε και κανέναν στη φυλακή». Πόσο καλύτερη θα ήταν αυτή η χώρα αν και οι μεν, οι διωκόμενοι, και οι δε, οι αυτόκλητοι διώκτες, άφηναν την απονομή της δικαιοσύνης στη Δικαιοσύνη. Θα ήταν ακόμα καλύτερη αν ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, δεν έλεγε κάποτε πως η «διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο». Αλλά δεν το κάνουν. Ετσι, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου αναβάλλεται προσώρας, το ίδιο και η σωτηρία της χώρας.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής