Οι καταγγελίες για αδιαφάνεια τώρα τελευταία… πυκνώνουν

25/10/18 • 12:37 | UPD 25/10/18 • 12:37

Η Δικαιοσύνη έκρινε προφυλακιστέο το ζεύγος Παπαντωνίου και όλα θα κριθούν κατά την ακροαματική διαδικασία. Σε τέτοιες αποφάσεις δύσκολα χωρούν σχολιασμοί και σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να μένουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η κυβέρνηση έχει δείξει κατ’ επανάληψη την πρόθεσή της να «χειραγωγήσει» τη Δικαιοσύνη, άλλωστε πολλές είναι οι ανακοινώσεις των εισαγγελικών ενώσεων για προσπάθειες παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Αυτό όμως καταλύει τη βασική αρχή της Δημοκρατίας, που είναι η διάκριση των εξουσιών.

Ο Παπαντωνίου θα κριθεί από τους φυσικούς του δικαστές, που θα έχουν όλη την εικόνα των υποθέσεων και των καταγγελιών για μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο το Μαξίμου, που πανηγυρίζει χθες, θα πρέπει να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για μία σειρά καταγγελιών που γίνονται, και επωνύμως μάλιστα, για αδιαφανείς διαδικασίες ή σκοτεινές μεθοδεύσεις.

Μόλις χθες ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε μιλώντας στο Κρήτη TV ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους και ουδείς από τους υπουργούς δεν αντέδρασε, πλην του ίδιου, ούτε καν ο πρωθυπουργός! Η καταγγελία είναι απίστευτη, όπως και η σιωπή των μελών της κυβέρνησης.

Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν ανέχθηκε τον οχετό λάσπης και παραιτήθηκε, όμως δεν πρέπει να διερευνηθεί η βαρύτατη κατηγορία χρηματισμού μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από έναν ξένο παράγοντα; Σε αυτό το ζοφερό κλίμα για να έχουμε πλήρη εικόνα ας προσθέσουμε τις αλληλοκατηγορίες υπουργών για τα μυστικά κονδύλια, αλλά και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρίας ενέργειας των Σκοπίων με τίμημα που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά της στοιχεία.

Υπάρχουν όμως και άλλες υποθέσεις που αξίζει να ερευνηθούν.

Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Θριάσιο Πεδίο και τόσο ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός κατήγγειλαν τον τετραπλασιασμό του συντελεστή δόμησης υπέρ του παραχωρησιούχου, κατόπιν υπογραφής της σύμβασης. Η αλλαγή των όρων δόμησης έγινε νόμιμα με τροπολογία, όμως συνιστά σημαντική ανατροπή σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της σύμβασης χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μεταβολή στο τίμημα υπέρ του Δημοσίου.

Αντίστοιχο ζήτημα προέκυψε και με τη σύμβαση επέκτασης του Διεθνούς Αεροδρομίου. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει και ο αρμόδιος υπουργός είχε υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης για 20 χρόνια αντί 490 εκατομμυρίων ευρώ, όμως ένα απλό στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν θεώρησε το τίμημα χαμηλό και δεν αποδέχθηκε την επιχειρηματική πράξη, θεωρώντας ότι παραβιάζονται οι όροι του ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης της Κομισιόν ήταν να υπογραφεί νέα σύμβαση με υπερδιπλάσιο τίμημα, κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ! Ενας «γραφειοκράτης» των Βρυξελλών κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα για τους μετόχους και κατ’ επέκταση για το Δημόσιο κατά 700 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρέπει να διερευνηθεί τι έγινε; Γιατί οι καταγγελίες τελευταία πυκνώνουν…

Ο Παππάς και τα Media

Ρωτήθηκε χθες από τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real Fm 97,8 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τι σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου και ειδικότερα μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στις εφημερίδες. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ψηφισθεί από τη Βουλή ο περιορισμός του φορολογικού συντελεστή για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ προαναγγέλθηκε η μείωση του ΦΠΑ για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Ο κ. Παππάς απάντησε ότι μαζί με τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο βρίσκονται σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διευθετηθούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες και να ανακοινωθούν τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «χάρη» στις εφημερίδες, αλλά για καθιέρωση ίσων όρων ανταγωνισμού, μετά τις μειώσεις φόρων για τους καναλάρχες.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap