Οι υπουργοί και η κοινωνία

16/10/18 • 07:33 | UPD 16/10/18 • 07:33

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Προγραμματισμένη είναι για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ήδη από τώρα μπορούμε να μαντέψουμε τι θα πει ο πρωθυπουργός. Θα ζητήσει από τους υπουργούς του περισσότερη δουλειά, καθώς «μπαίνουμε στη μεταμνημονιακή περίοδο» και θα υποσχεθεί ξανά παροχές, όπως έκανε στη ΔΕΘ και επανέλαβε προχθές στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως στην πραγματικότητα οι λόγοι της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εντελώς διαφορετικοί. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται με τους συντρόφους τους των ΑΝ.ΕΛ. και αντιστρόφως, ενώ οι ανάγκες της κοινωνίας κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Από χθες ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές κατά 20 – 25% υψηλότερες από τις ήδη ακριβές περσινές και με το επίδομα θέρμανσης να έχει περιοριστεί μόλις σε ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με αυτό που δινόταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Για το θέμα αυτό δεν πρόκειται να ακούσουμε το παραμικρό, ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τα λαλίστατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν καριέρες υποσχόμενοι ότι θα έσκιζαν τα Μνημόνια και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων».

Το βέβαιο είναι πως το σφιχταγκάλιασμα με τον Καμμένο θα συνεχιστεί. Γιατί αυτό που αποκλειστικά ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους ανθρώπους του Μαξίμου είναι πώς θα παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία μέχρι τέλους, αλλά και πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κομματικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη διαρκώς επιδεινώνονται, στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια, τη Δημόσια Διοίκηση.

Για αυτά δεν θα ακούσουμε και σήμερα τίποτα. Ομως δεν πείθουν ούτε οι διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι η οικονομία βαδίζει σε καλό δρόμο, όταν βρίσκεται εκτός αγορών και οι επενδυτές μειώνονται διαρκώς.
Για αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και σε εντελώς διαφορετική ρότα από την κοινωνία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου