Ξέφραγο αμπέλι

08/10/18 • 11:03 | UPD 08/10/18 • 11:03

Newsroom eleftherostypos.gr

ΜΕΤΑ τις εικόνες από τα κολαστήρια της Μόριας και των άλλων hotspots, χθες υπήρξε καταδίωξη λαθροδιακινητών με πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό τη στιγμή που η πλατεία Αριστοτέλους τείνει να γίνει ένα μικρό hotspot από τις σκηνές των μεταναστών.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Από το κακό στο χειρότερο. Με τον αρμόδιο υπουργό περίπου να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και να ομολογεί ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει πλέον τι ακριβώς γίνεται με τους μετανάστες και πού ακριβώς «χάνονται», εντός της ελληνικής επικράτειας αυτή τη φορά.

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ είναι ότι πλέον υπάρχει ένα νέο φαινόμενο στο μεταναστατευτικό: Οι βασικές ροές εδώ και μερικές εβδομάδες δεν προκύπτουν από παραβίαση των «ανύπαρκτων» θαλάσσιων συνόρων της χώρας, αλλά με παραβίαση των χερσαίων συνόρων του Εβρου. Ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων ασφαλώς είναι πιο δύσκολος από τον έλεγχο των σαφώς πιο «μικρών» και ελεγχόμενων χερσαίων συνόρων. Και αλίμονο αν ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα στον Εβρο. Η φύλαξη των συνόρων -λόγω και της έντασης με την Τουρκία-λογικό είναι να υποθέσει κανείς ότι είναι αυξημένη και η επαγρύπνηση μεγαλύτερη. Κι όμως, πάνω από 5.000 (κάποια στοιχεία κάνουν λόγο και για 12.000) πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μπει το τελευταίο διάστημα στη χώρα από τον Εβρο. Και δεν έχουν μπει με αεροπλάνα κι ελικόπτερα, αλλά με τα πόδια! Πόσο δύσκολο είναι άραγε να αποτραπεί η είσοδος άοπλων πεζών ομάδων στο υποτίθεται καλά φυλασσόμενο εκεί ελληνικό έδαφος; Είναι αδιανόητο να μην είναι εύκολο. Κι όμως, μπαίνουν κατά χιλιάδες.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ προκύπτει αβίαστο: Μήπως τους αφήνουν; Κι αν ναι, γιατί; Παραμένει μετά από αυτά τα τρία δραματικά χρόνια, τα οποία γέννησαν Μόριες και σκηνές ανθρώπινης φρίκης, το δόγμα των ανοιχτών συνόρων; Ενα δόγμα που «διαφήμισε» το 2015 η Τ. Χριστοδουλοπούλου και κατέστησε την Ελλάδα παγκόσμιο μεταναστατευτικό προορισμό; Στα λόγια υποτίθεται πως δεν ισχύει. Αλλά στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται. Οπότε; Εδώ ίσως υπάρχει το σημείο «συνάντησης» με τις πρόσφατες αλλά ακόμα αναπάντητες καταγγελίες του αντιστράτηγου ε.α. Α. Ηλιόπουλου, αλλά και με τα νούμερα που δεν «κολλάνε». Δεν μπορεί η Τουρκία για 3.000.000 μετανάστες να έχει πάρει 3 δισ. από την Ε.Ε. και για την Ελλάδα και για πάρα πολύ λιγότερους μετανάστες να έχουν εγκριθεί 1,6 δισ.

Η OLAF ερευνά ήδη 2 υποθέσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων που προορίζονταν για το μεταναστευτικό. Ο κ. Ηλιόπουλος άνοιξε μια πολύ πιο μεγάλη βεντάλια σκοτεινών περιοχών, ζητώντας την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Ηδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη νόμιμη δράση αρκετών ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν σαν πλυντήρια χρήματος. Η σκέψη είναι απολύτως εύλογη: Αν όντως -όπως άλλωστε είχε καταγγείλει σε ανύποπτη στιγμή και ο τέως γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ο. Βουδούρης- το μεταναστευτικό μέσω του απάνθρωπου «εμπορίου ανθρωπισμού» έχει μετατραπεί σε μια «μεγάλη μπίζνα», το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οσο πιο πολλοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τόσο πιο μεγάλη η «μπίζνα». Ακόμα και χθες είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα με ονόματα και αριθμούς, για το πάρτι που γίνεται με τη σίτιση των μεταναστών.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ έτσι, όμως, πιο επείγουσα -και από τις ανύπαρκτες κυβερνητικές απαντήσεις- ίσως να είναι η εισαγγελική έρευνα. Γιατί αν όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κάνει τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι» όχι μόνο για ιδεολογικούς και… ανθρωπιστικούς λόγους, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό.

Δεν βλέπουμε λάθος!

Οι καταγγελίες του κ. Σ. Κρίμπαζη, εντεταλμένου συμβούλου Προγράμματος της ΕΡΤ τοποθετημένου στη θέση αυτή από τον Ν. Παππά, είναι βαρύτατες. Καθώς με τεκμηριωμένο τρόπο περιγράφει όλο το πλέγμα της «παραδιοίκησης» της ΕΡΤ, το οποίο έχει καταστήσει τη δημόσια τηλεόραση παραμάγαζο της κυβέρνησης. Και αφήνει πλήθος ερωτημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω σοβαρής διερεύνησης, όσον αφορά τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Ομως αυτά που καταγγέλλει και περιγράφει ο κ. Κρίμπαζης συμπίπτουν με κάτι, το οποίο αντιλαμβάνεται εύκολα ο κάθε πολίτης, χωρίς να έχει και εκ των έσω πληροφόρηση: Η ΕΡΤ ποτέ δεν έκοψε τελείως τον ομφάλιο λώρο από τις κυβερνήσεις. Αλλά η σημερινή ΕΡΤ είναι μακράν η χειρότερη και η πιο προπαγανδιστική ΕΡΤ της Μεταπολίτευσης. Ακόμα και η «εποχή Χατζάρα» ή η εποχή «και των άλλων δημοκρατικών δυνάμεων» μοιάζουν… BBC μπροστά στο σημερινό κακέκτυπο της «Πράβδα».

Πιστές στο πρωθυπουργικό δόγμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», η διοίκηση και η παραδιοίκηση της «ΕΡΤ του Ν. Παππά», όπως λέει ο κ. Κρίμπαζης, λειτουργούν θυμίζοντας «περισσότερο εμπόλεμη φατρία» με τη λογική «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο».
Προς το παρόν έχουν «εξοντωθεί» η δημοκρατία, η ενημέρωση και η πολυφωνία. Μένει να αποδειχθεί αν έχει εξοντωθεί και η νομιμότητα.

Μονόδρομος οι εκλογές για τον Ζάεφ…

Μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρ. Μιτσκόσκι, οι εκλογές δείχνουν να γίνονται μονόδρομος για την κυβέρνηση Ζάεφ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έδωσε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ δύο επιλογές: ή εκλογές με σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και ορισμό γενικού εισαγγελέα από την αντιπολίτευση ή απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών και διεξαγωγή εκλογών με ορισμό γενικού εισαγγελέα με συναίνεση όλων των κομμάτων.
Και στις δύο επιλογές, το κοινό στοιχείο είναι η προσφυγή στις κάλπες. Η ουσιαστική διαφορά είναι αν θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ στις κάλπες η κυβέρνηση Ζάεφ με γενικό εισαγγελέα κοινής αποδοχής και με «νεκρή τη συμφωνία των Πρεσπών» ή αν θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με γενικό εισαγγελέα που θα ορίσει η αντιπολίτευση…

…που επιμένει

…Από την πλευρά του ο Ζ. Ζάεφ συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο νικητής ενός επιτυχημένου δημοψηφίσματος. Δηλώνει προσηλωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών και απορρίπτει τις εκλογές έως ότου διαπιστώσει αν μπορεί να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους που είναι αναγκαίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χαρακτηριστικά, είπε ότι εκλογές θα προκηρυχθούν «μόνο αν είμαστε υποχρεωμένοι». Αποκάλυψε, δε, ότι «αντάλλαξα μηνύματα με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα(…) Συζητήσαμε για μια ακόμα φορά όλες τις εναλλακτικές(…) Υπάρχει αρκετός χρόνος».

Προφανώς τα όσα έχει συζητήσει με τον Α. Τσίπρα είναι λιγότερο σημαντικά απ’ αυτά που είπε στα πεταχτά με τη Μ. Σπυράκη, για αυτό και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες…

Η ζωάρα, τα ουίσκι και η γκάφα

Τα φώτα στην πισίνα όλα ανοιχτά. Το ουίσκι έρρεε άφθονο. Και η παρέα μεγάλη και στο τσακίρ κέφι. Το σκηνικό της γιορτής ήταν η βίλα του Π. Καμμένου στα νότια προάστια. Και η ημερομηνία ήταν 21 Σεπτεμβρίου. Λίγες ώρες, δηλαδή, πριν από τη μήνυση του Π. Καμμένου στον «Φιλελεύθερο» και τη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων.

Το χαρμόσυνο γεγονός, που όπως έγραψε ο «Ε.Τ.» «γονάτισε το τουίτερ», γνωστοποιήθηκε λόγω του ενθουσιασμού που ένιωσε ο Τόλης Κιάος (μπουζουκτσής και τραγουδιστής, ο οποίος είχε αναλάβει τη διασκέδαση της παρέας). Συναισθανόμενος προφανώς την υψηλή τιμή που του έγινε, ένιωσε την ανάγκη να κοινοποιήσει το γεγονός ανεβάζοντας και φωτογραφίες στο fb.

Είναι άγνωστο πώς αντέδρασε ο Π. Καμμένος με την γκάφα του κ. Κιάου, ο οποίος προφανώς άθελά του τον εμφάνισε να διασκεδάζει μες στη χλιδή λίγο πριν συλληφθούν εξαιτίας του 3 δημοσιογράφοι…

Απορίες

1.Πώς ακριβώς το είπε ο Α. Σαμαράς; «Καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κόστισε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο»;

2.Ανεβαίνει ή πέφτει η απόδοση του στοιχήματος «ο Ν. Παππάς δεν θα μιλήσει ποτέ» για την ΕΡΤ και τις καταγγελίες του κ. Κρίμπαζη;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap