Η αλήθεια για τις συντάξεις

04/10/18 • 07:24 | UPD 04/10/18 • 07:24

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Οι πανηγυρισμοί στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήδη με βάση διαρροές ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί το αίτημά της για τη ματαίωση ή αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές και ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι ακριβώς θα γίνει.

Oμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κανείς το 2015 δεν μιλούσε για νέο ασφαλιστικό νόμο τύπου Κατρούγκαλου και για μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας είχε ως βασική προεκλογική δέσμευση το σύνθημα «καμία μείωση στις συντάξεις» και υποσχόταν ότι θα καταργούσε και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είχε θεσπισθεί για τα ελλειμματικά Tαμεία και η οποία οδηγούσε σε μειώσεις 4-5% και μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

Επί κυβέρνησης Τσίπρα ωστόσο οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, όχι απλώς μειώθηκαν, αλλά πετσοκόπηκαν, είτε απευθείας, με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τις εισφορές υγείας, είτε εμμέσως με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Πολύ περισσότερο, όμως, ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου έχει περικόψει ήδη τις συντάξεις για όλους όσους βγαίνουν από την εφαρμογή του ν. 4387/2016 και μετά. Oπως δείχνουν οι πρώτες αποφάσεις του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων φθάνουν στο 61,6% για ασφαλισμένους οι οποίοι έκαναν αιτήσεις μετά την 1η – 1 – 2015 που ισχύει και εφαρμόζεται ο διπλός μαθηματικός τύπος υπολογισμού με τον νόμο Κατρούγκαλου. Δηλαδή, του τότε υπουργού Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, που διαβεβαίωνε, όπως και αυτοί που τον διαδέχθηκαν, ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές επικουρικές πέφτουν ακόμα και στα 56 ευρώ τον μήνα!

Κατά συνέπεια, οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν θα επεκταθούν και στους παλαιούς συνταξιούχους. Μακάρι να μη γίνουν και αυτές οι μειώσεις, αλλά το τίμημα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το πληρώνουν ήδη όλοι οι νέοι συνταξιούχοι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap