Θα τα φορτώσουν όλα στον Μητσοτάκη

03/10/18 • 08:25 | UPD 03/10/18 • 08:25

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι απλό. Αφού πρώτα χρησιμοποίησαν όλα τα όπλα που είχαν στη φαρέτρα τους, από τις επιθέσεις στην οικογένεια Μητσοτάκη μέχρι τη Novartis και το Σκοπιανό, αλλά είδαν ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν κάμφθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου άλλαξαν τακτική και πλέον ποντάρουν σε αυτό που κάποτε χλεύαζαν: την «πολιτική παρένθεση».

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Για αυτό ανεβάζουν διαρκώς το λογαριασμό που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της κάλπης, πιθανότατα στις 20 Μαΐου.
Οσο πιο πολλά τα προβλήματα και τα ανοιχτά μέτωπα τόσο πιο ευάλωτη η επόμενη κυβέρνηση, σκέπτονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι μάλιστα συνυπολογίζουν την εκκρεμότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στα τέλη του 2019.

Αναλογιστείτε λοιπόν τι θα βρει μπροστά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εφόσον λάβει την ψήφο των πολιτών: Ενα ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ασφυκτικές δεσμεύσεις και προνομοθετημένα μέτρα. Τη χώρα εκτός αγορών με τα επιτόκια των ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα. Τη συμφωνία των Πρεσπών πιθανότατα ψηφισμένη από τη σημερινή κυβέρνηση με τη «σύμπραξη» βουλευτών από άλλα κόμματα ή ανοιχτή με δεδομένη την πίεση του ξένου παράγοντα και με την υπόθεση των συντάξεων σε εκκρεμότητα.

Ας μη γελιόμαστε, οι δανειστές μπορεί να κάνουν τώρα τα στραβά μάτια στον Αλέξη Τσίπρα, που τους είναι ακόμη απαραίτητος για το Σκοπιανό, αλλά δύσκολα θα δεχθούν την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις. Αυτό που μπορούν να αποφασίσουν είναι να μεταθέσουν την εξέταση του θέματος για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους και τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία, για να δουν εάν είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Και επειδή στους πρώτους μήνες του 2019 αναμένεται δημοσιονομικός εκτροχιασμός με προεκλογικές προσλήψεις, ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής και «ξεχείλωμα» των κρατικών δαπανών λόγω προεκλογικής περιόδου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα».

Ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να φορτώσει τις δικές του εκκρεμότητες στην επόμενη κυβέρνηση και να επενδύσει στη «δεξιά παρένθεση».

Για αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να έχει από τώρα έτοιμο σχέδιο δράσης με μεταρρυθμίσεις-εξπρές, για να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Είναι σαφές ότι κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θα διαθέτει περίοδο χάριτος αλλά θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει το πολιτικό ναρκοπέδιο που ετοιμάζει για την κυβέρνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρέος αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία για να διαγράψει το «επονείδιστο» χρέος. Μάλιστα, συγκρότησε ειδική επιτροπή στη Βουλή για να υπολογίσει το ακριβές «κούρεμα».

Σχεδόν 4 χρόνια μετά, η κυβέρνηση Τσίπρα ανέβασε το χρέος πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 θα ανέλθει στα 357,250 δισεκατομμύρια ευρώ ή 195,1% του ΑΕΠ έναντι 329,9 δισ. (ή 184,7% του ΑΕΠ) που ήταν το 2014. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση του χρέους το 2018 είναι προσωρινή και οφείλεται στη δημιουργία των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer). Ομως ο δανεισμός έγινε και οι τόκοι τρέχουν…

«Πυραμίδα» στα μάτια των εποπτικών αρχών

Οι αποκαλύψεις για τη Folli Follie δεν έχουν τέλος. Χθες δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) σύμφωνα με το οποίο η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, Folli Follie Group Sourcing Ltd, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην εταιρία NG Boon Soon. Ωστόσο η ΕΛΤΕ δεν έχει εντοπίσει ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας, η οποία φέρεται να χρωστά στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.

Επίσης, η Folli Follie Sourcing φέρεται να έχει καταβάλει στην εταιρία Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Ωστόσο η ΕΛΤΕ αμφισβητεί την ύπαρξη και αυτής της εταιρίας, καθώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την έδρα και τη δραστηριότητά της. Πρόκειται κυριολεκτικώς για περίπτωση «πυραμίδας» που μάλιστα αναπτύχθηκε μπροστά στα ανυποψίαστα μάτια των εποπτικών αρχών.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap