Όλα στο φως για το Μάτι

26/09/18 • 12:02 | UPD 26/09/18 • 12:13

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να συμπεριληφθεί στον φάκελο της εισαγγελικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, που όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Υστερα από σχετικά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για παρέμβαση ώστε να καθυστερήσει ή και να μπλοκαριστεί η διαδικασία, η ίδια εισαγγελική αρχή προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα προχωρήσει κανονικά η έρευνα.

Ενώ θρηνούμε εκατόμβη θυμάτων και υπάρχουν ακόμα πολλοί εγκαυματίες που επέζησαν από τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας, η κοινή γνώμη απαιτεί την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον καταλογισμό των ευθυνών στους υπαιτίους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε την περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε πει ότι σε ένα μήνα η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Ομως δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων, που βεβαίως αποτελεί αναγκαία μέριμνα της Πολιτείας. Θα πρέπει να προχωρήσει και η διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών.

Υπό το πρίσμα αυτό καμία προσπάθεια κουκουλώματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ολοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε εξαρχής να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Μίλησε για ισχυρούς ανέμους και αυθαίρετη δόμηση, για εμπρηστές και ασύμμετρες απειλές και παρουσίασε δορυφορικές εικόνες που πιστοποιούν τη δράση τέτοιων κυκλωμάτων.

Χρειάστηκαν οι αποκαλύψεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και του Ελεύθερου Τύπου, προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει, έστω και εμμέσως, τις ευθύνες της, με την αποπομπή των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ολα αυτά δεν πρέπει να επηρεάσουν με κανέναν τρόπο την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της και να διερευνήσει μέχρι τέλους την υπόθεση της τραγωδίας. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, μακριά από παρεμβάσεις που δείχνουν προσπάθεια κουκουλώματος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap