Ο καταλύτης των Πρεσπών

19/09/18 • 10:43 | UPD 19/09/18 • 10:43

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι θα έχει καταλυτικό ρόλο και στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα.

Στη γειτονική χώρα συνεχίζεται η παρέλαση διεθνών παραγόντων, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να περάσει η συμφωνία, στοιχίζονται πίσω από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και καλούν τους πολίτες των Σκοπίων να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ουσιαστικά, έχουμε ήδη μια διπλωματική αναβάθμιση των Σκοπίων, η οποία πρόκειται να επισφραγιστεί σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα με την ενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ, που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Κερδίζοντας το δημοψήφισμα, ο Ζάεφ υποχρεούται να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά η μπάλα θα περάσει στο ελληνικό γήπεδο για την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, όταν είναι γνωστό ότι η κοινή γνώμη τάσσεται με συντριπτικά ποσοστά άνω του 70% κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κι αυτό γιατί διαπιστώνει ότι με την παραχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας και «ταυτότητας» πλέον οι γείτονες τα παίρνουν όλα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, αφού είναι δεδομένο ότι και η σύνθετη ονομασία θα μετατραπεί σε σκέτο «Μακεδονία».

Είναι βέβαιο ότι η περιβόητη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ηδη βλέπουμε βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. να εκφράζουν ανοικτά την αντίθεσή τους στις απόψεις του προέδρου του κόμματός τους και υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και να δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Αλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία όταν η συμφωνία έλθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση στις αρχές του νέου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ευθύνεται για την εθνική υποχώρηση και είναι σίγουρο ότι ακόμα κι αν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία, στις επόμενες εθνικές εκλογές θα τιμωρηθεί από τους πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap