Διά πυρός και σιδήρου

16/09/18 • 12:15 | UPD 16/09/18 • 12:15

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό ότι η πορεία του προς την εκλογική νίκη θα είναι κυριολεκτικώς διά πυρός και σιδήρου.

Ο πατέρας του χρειάστηκε να κερδίσει τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και να συναινέσει στο σχηματισμό δύο διαφορετικών κυβερνητικών σχημάτων πριν καταφέρει να αποκτήσει οριακή αυτοδυναμία στη Βουλή.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σήμερα η κατάσταση είναι πιο απλή για τη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό αλλά όχι και πιο εύκολη. Οι μηχανισμοί του Μαξίμου θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να κάμψουν το προβάδισμα της Ν.Δ. και κυρίως να στερήσουν από τον Μητσοτάκη την αυτοδυναμία προκειμένου ο κ. Τσίπρας να παραμείνει στο «παιχνίδι» μαγειρεύοντας το τοπίο.Για το λόγο αυτό κλιμακώνουν τις επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των προπαγανδιστικών τους οργάνων, διαστρεβλώνουν τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ., επισείουν τα φαντάσματα της χούντας και της Ακροδεξιάς, προσπαθούν να συκοφαντήσουν κάθε διαφορετική άποψη.

Τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πέφτουν απέναντι στον τοίχο της πραγματικότητας. Ο κ. Τσίπρας εξερράγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν Ισπανός ευρωβουλευτής τού υπενθύμισε ότι το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό δείχνοντας ότι παραμένει αμετανόητος για τις πράξεις του.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πώς θα αντιδράσει όταν θα διαπιστώνει ότι ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει τον Μάιο. Δεν δέχεται τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα το καλοκαίρι του 2015, δεν θα δεχθεί εύκολα την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ολοκληρώνει σήμερα την παρουσία του στη ΔΕΘ, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα. Οχι μόνο για τον πόλεμο που θα δεχθεί μέχρι τις κάλπες, αυτό ίσως είναι το πιο εύκολο μέρος, καθώς ήδη έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα «χτυπήματα», αλλά για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Τσίπρας με τις υπογραφές του έχει υπονομεύσει τις προοπτικές της οικονομίας, στο ζήτημα των Σκοπίων έχει δεχθεί εθνικές υποχωρήσεις ενώ στη δημόσια διοίκηση έχει υιοθετήσει όλες τις πρακτικές του παρελθόντος επαναφέροντας τη λογική του κομματικού κράτους και της αναξιοκρατίας. Το είδαμε όλοι άλλωστε με το δραματικότερο τρόπο στο Μάτι, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και η κυβέρνηση έλεγε το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχει περίοδο ανοχής, πιστεύουμε ότι ούτε ο ίδιος θα την επιθυμούσε. Πρέπει να δράσει αμέσως με τους καλύτερους για να πετύχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτον να μετατρέψει την Ελλάδα σε επενδυτικό προορισμό μειώνοντας φόρους και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, και δεύτερον να επαναφέρει την κανονικότητα στη ζωή των πολιτών, όπου δεν θα θεωρούνται φυσιολογικές καταστάσεις η βία στα πανεπιστήμια, η ανεξέλεγκτη δράση των αναρχοαυτόνομων και οι εικόνες ντροπής στα κολαστήρια των hot spots όπως αυτό της Μόριας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2016 μιλώντας για τα 5 αναγκαία «Α» της παράταξης: ανάπτυξη, αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία. Τώρα είναι ώρα να προτάξει τα πέντε Α για τη χώρα προσθέτοντας και ένα έκτο: την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος γιατί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν ξεπεραστεί.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής