Η ζημιά του Τσίπρα

16/09/18 • 08:36 | UPD 16/09/18 • 08:36

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Πόσο κόστισε, τελικά, στη χώρα το πολιτικό πείραμα του Αλέξη Τσίπρα; Οι πολίτες αντιλαμβάνονται διαρκώς πόσο πολύ πλήρωσαν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ιδίως οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Καθώς πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εθνικές κάλπες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα στηθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος καταλαβαίνει ότι τα ψέματα στοιχίζουν πάρα πολύ ακριβά σε βάθος χρόνου.

Το 2015, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, για να ανέλθουν στην εξουσία, μεταξύ άλλων κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία θα μειώνονταν οι επικουρικές συντάξεις κατά 4 – 5%.

Επί ημερών Τσίπρα, οι κύριες συντάξεις μειώθηκαν είτε μέσω εισφορών είτε μέσω περικοπών, οι επικουρικές σχεδόν εξανεμίστηκαν και η φορολογία σχεδόν εξανέμισε το εισόδημα των συνταξιούχων.

Οπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ακόμα και το καλοκαίρι του 2015 με το τρίτο Μνημόνιο δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος, θέμα που δεν το έβαλαν ούτε οι δανειστές, που απλώς ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου Κουτρουμάνη.

Ενα χρόνο μετά, με το νόμο Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του πετσόκοψε τις συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, ενώ δεσμεύθηκε για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με περικοπές στους παλαιούς συνταξιούχους έως και 18% ετησίως.

Τώρα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε, ψηφίζοντας δύο φορές τη μείωση των συντάξεων και προσπαθεί να μεταθέσει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι μόνο μία πτυχή της ζημιάς για τη χώρα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία έχασε σε ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα κλότσησε τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία και οι πολίτες φορτώθηκαν με αχρείαστα βάρη.

Το διάστημα μέχρι τις εκλογές ο λογαριασμός της ζημιάς θα ανέβει και άλλο, γιατί η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την πολιτική της επιβίωση και για τα ρουσφέτια με τις χιλιάδες προσλήψεις που ετοιμάζεται να κάνει, ενώ στα εθνικά θέματα η ζημιά που έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ανεπανόρθωτη.

Τελικά, το ψέμα του κ. Τσίπρα το πληρώνουν οι πολλοί. Και το αποκαλούμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αντικαταστάθηκε από το ψέμα των συριζαίων «αντιστασιακών» του 2014, που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό για να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Copy link
Powered by Social Snap