ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ

Ανάλυση: Τι είπε και τι δεσμεύθηκε ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

15/09/18 • 21:21 | UPD 15/09/18 • 21:21

Με ορθολογικό πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομίας παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με ορθολογικό πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομίας παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  • Save
Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών λέγοντας πως βασικός στόχος είναι η δημιουργία πλούτου, τονίζοντας πως τα επόμενα χρόνια η οικονομία μπορεί να «τρέξει» με ανάπτυξη 4%. Παράλληλα δεσμεύτηκε για ελαφρύνσεις φόρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ελαφρύνσεις προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποθεώθηκε από το ασφυκτικά γεμάτο Βελλίδειο όταν μίλησε για το Σκοπιανό. «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτήν την συμφωνία είτε σε αυτήν είτε στην επόμενη Βουλή», είπε με το κοινό να τον χειροκροτά ασταμάτητα επί σχεδόν 60 δευτερόλεπτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπέκυψε στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μια εβδομάδα νωρίτερα υποσχέθηκε παροχές και ελαφρύνσεις οι οποίες μεταθέτουν την ευθύνη στις επόμενες κυβερνήσεις. Το σύνθημα «Μπορούμε» φαίνεται πως όχι μόνο κυριάρχησε στην ομιλία του αλλά ενέπνευσε και τους πολίτες οι οποίοι συνωστίζονταν μέχρι και έξω από το Βελλίδειο. Την ίδια ώρα το «Μπορούμε» κατέδειξε και μια άλλη ανάγκη: Ο λαός να προσπαθήσει προκειμένου να δημιουργηθεί πλούτος, σε αντιπαραβολή του οράματος του Αλέξη Τσίπρα που περιλαμβάνει επιδόματα.

«Σκοπός είναι οι Έλληνες να έχουν την ευκαιρία να πετύχουν και να έχουν την χαρά να απολαύσουν την χαρά της δημιουργίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημείο όπου αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας. Παράλληλα είπε πως θα καθιερώσει μια ενιαία ρύθμιση οφειλών, 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ τον μήνα, για οφειλέτες που χρωστούν έως 3.000 ευρώ (4 στους 5 οφειλέτες) τον μήνα προκειμένου «οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν ξανά την ζωή στα χέρια τους».

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook