Τις πονηριές του Μαξίμου τις πληρώνουν οι συνταξιούχοι

15/09/18 • 15:19 | UPD 15/09/18 • 15:19

Newsroom eleftherostypos.gr

Το τηλεγράφηµα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σύµφωνα µε το οποίο οι δανειστές έχουν ήδη λάβει απόφαση να µην ισχύσει το µέτρο της µείωσης των συντάξεων ενηµερώνοντας µάλιστα και κόµµατα της αντιπολίτευσης υποτίθεται ότι θα ευνοούσε την κυβέρνηση αλλά τελικώς η ανάρτηση αυτή γύρισε µπούµερανγκ.

Πάνος Αμυράς
  • Save

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΟΙ ΠΗΓΕΣ του ΑΠΕ είναι µυστικές, απολύτως κατανοητό αυτό, αλλά από τη στιγµή που η Νέα ∆ηµοκρατία και το Κίνηµα Αλλαγής διέψευσαν ότι έλαβαν τέτοιου είδους ενηµέρωση από τους εκπροσώπους των θεσµών προσθέτοντας µάλιστα ότι οι συναντήσεις τους έγιναν πριν από τις επαφές της τρόικας µε την κυβέρνηση το ρεπορτάζ «αδυνατίζει». ∆εν είναι λογικό η αντιπολίτευση να γνωρίζει το αποτέλεσµα µιας συζήτησης (µεταξύ θεσµών και κυβέρνησης), πριν καν γίνει.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αρχικά έσπευσε να θριαµβολογήσει για την επιτυχία της και να καταγγείλει τη Ν.∆. ότι λυπάται που δεν θα µειωθούν οι συντάξεις. Για να µην παρανοήσουµε οµαδικώς θυµίζουµε ότι οι συντάξεις ήδη έχουν κοπεί για τους νέους συνταξιούχους µε τον νόµο Κατρούγκαλου και η κυβέρνηση έχει ψηφίσει δύο φορές (µε νόµο και µεσοπρόθεσµο) την περικοπή των προσωπικών διαφορών για τους παλαιούς, σε αντίθεση µε την αντιπολίτευση που τις καταψήφισε. Το δηµοσίευµα του ΑΠΕ προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών και ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν έστειλε αυστηρό µήνυµα ότι µοναδική πηγή για τέτοια ζητήµατα είναι ο Γιούνκερ, ο οποίος από προχθές έχει δηλώσει ότι τα συµφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Και η κυβέρνηση, αργά το απόγευµα, διέψευσε κοµψά το πρακτορείο υποστηρίζοντας ότι δεν µπορεί να υπάρχει συµφωνία µε τους θεσµούς γιατί γίνονται συζητήσεις και όχι διαπραγµατεύσεις.

ΟΛΕΣ αυτές οι παλινωδίες, δυστυχώς, παράγουν αποτελέσµατα σε βάρος της οικονοµίας και βέβαια των συνταξιούχων. Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί ένα µέτρο, που η ίδια ψήφισε, την οδηγεί σε λάθη τακτικής και επικοινωνιακές αστοχίες µε αντίθετα αποτελέσµατα. Η Κοµισιόν βρέθηκε σε θέση άµυνας και υποχρεώθηκε να διαψεύσει κατηγορηµατικά τη συµφωνία κόβοντας τη συζήτηση.

ΟΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ του Μαξίµου γυρίζουν µπούµερανγκ για τους συνταξιούχους. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι εάν εφαρµοσθούν οι µειώσεις το µέτρο θα ισοδυναµεί µε πολιτική αυτοκτονία, λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Με τις άγαρµπες κινήσεις του επιτελείου του συσπειρώνει την πλευρά των δανειστών και το µόνο που θα επιδιώξει θα είναι να µεταθέσει τις περικοπές για µετά τις κάλπες. Οι συνταξιούχοι όµως γνωρίζουν για το ποιος ευθύνεται και ποιος ψήφισε την κατάργηση των προσωπικών διαφορών.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου