Ο λαός δεν ξεχνά… όσο κι αν προσπαθεί το Μαξίμου

14/09/18 • 13:08 | UPD 14/09/18 • 13:08

Ψάχνουν στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου από τη μια να βρουν ψευδοαφηγήματα παροχών και από την άλλη τρόπους να επιτεθούν στη Ν.Δ. Όσο πλησιάζουν οι κάλπες τόσο θα ακούμε όλο και πιο ευφάνταστες ατάκες από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ και νεοφιλελεύθερη ανεβάζουν και κατεβάζουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Προσπαθούν να κολλήσουν ετικέτες επαναφέροντας ουσιαστικά κάπως μεταλλαγμένο το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» του Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’80, χρησιμοποιώντας την γκεμπελική μέθοδο «πες, πες κάτι θα μείνει».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ τη Ν.Δ. ως ακροδεξιά, ξεχνώντας ότι σε λίγους μήνες κλείνουν μια τετραετία συγκυβέρνησης με το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ., αρκετά στελέχη των οποίων πιστεύουν ακόμα και στους ψεκασμούς. «Ζήτημα αρχής» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη διαφωνία Καμμένου στο Σκοπιανό, αλλά την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ως εθνικιστική/φασιστική τη Ν.Δ. για τη διαφωνία της στο ίδιο ζήτημα.

ΤΟ Μαξίμου έχει «επιστρατεύσει» τους ακραίους Κουρτς και Ορμπαν για να επιτίθεται στη Ν.Δ. λες και είναι στελέχη της. Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για επιβολή κυρώσεων κατά της ουγγρικής κυβέρνησης για αντιδημοκρατικές πολιτικές. Ξεχνώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να στηρίξει ούτε ένα απλό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά του Μαδούρο. Αν και πιθανότατα δεν είναι τόσο η ιδεολογία που ενώνει την Κουμουνδούρου με τη Βενεζουέλα όσο οι στενές σχέσεις… άλλου τύπου που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και το Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε στην ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Ν.Δ. έκοβε συντάξεις και μισθούς γιατί δεν ήθελε να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να απαντήσει για ποιο λόγο ο ίδιος μείωσε τις συντάξεις και μέσω φόρων/εισφορών έχει επιβάλει κούρεμα σε όλα τα εισοδήματα; Μήπως για… σοσιαλιστικούς λόγους; Και επιτέλους μπορεί να απαριθμήσει τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει από το 2015;

ΑΚΟΜΑ το Μαξίμου αναδεικνύει ιδιαιτέρως και τα εργασιακά/ασφαλιστικά ζητήματα κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως επιθυμεί να συνεχίσει μνημονιακές πολιτικές. Κρύβοντας βέβαια ότι μέσα στην τελευταία τριετία σχεδόν το 60% των νέων προσλήψεων αφορούν σε συμβάσεις ελαστικής εργασίας με μισθούς των 350 ευρώ, ενώ οι αποδοχές των νέων συνταξιούχων που υπολογίζονται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου βγάζουν επικουρικές των 50 ευρώ και κύριες με μέσο όρο τα 700 ευρώ.

ΤΟ πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι συμπληρώνοντας μια τετραετία στην εξουσία με τα μέτρα που ψήφισε και εφάρμοσε έχει πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, παρά τα όσα υποσχόταν.

Οσο κι αν προσπαθεί να διχάσει τους πολίτες… ιδεολογικοποιώντας την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές, όλοι θυμούνται πως εις το όνομα της «πρώτης φοράς αριστερής» ελληνικής κυβέρνησης υλοποιήθηκαν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα της οκταετίας, ενώ η «κληρονομιά» και για τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου επώδυνη. Και ο λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει τι σημαίνει… Αριστερά στην εξουσία.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου