Η «βόμβα» του μεταναστευτικού

14/09/18 • 11:20 | UPD 14/09/18 • 11:20

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Λέσβο.

Βρετανικές εφημερίδες μιλούν για τον χειρότερο καταυλισμό μεταναστών παγκοσμίως, όπου χιλιάδες μετανάστες ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και χωρίς καμία ουσιαστική πρόνοια και για την ασφάλειά τους και γενικά για τη ζωή τους στο νησί της Λέσβου.

Η Λέσβος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κέντρο διαβίωσης μεταναστών, καθώς έχει σταματήσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους, ενώ η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία προβλέπει την επιστροφή στη χώρα μας και άλλων μεταναστών που σήμερα βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταυλισμοί που προορίζονταν για τη διαβίωση δύο έως τριών χιλιάδων ανθρώπων έφθασαν να φιλοξενούν τριπλάσιο αριθμό και είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεσπάσουν και κοινωνικές εκρήξεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τώρα την άλλη όψη του νομίσματος στο μεταναστευτικό. Από εκεί που η αρμόδια υπουργός το 2015 – 2016 έλεγε ότι οι μετανάστες «λιάζονταν και μετά εξαφανίζονταν», ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει τώρα ότι το θέμα έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, αλλά, δυστυχώς, και για τη χώρα.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, την ώρα που η γειτονική Τουρκία ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας και την Ευρώπη ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα και το κύμα των επιστροφών διογκώνεται.

Επιπλέον, το γεγονός ότι εισπράττουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το μεταναστευτικό επιβάλλει την ορθή διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και καθιστά αναγκαίο να υπάρχει λογοδοσία της κυβέρνησης για το πού κατευθύνονται αυτά τα χρήματα και, το σημαντικότερο, ποια πολιτική υπάρχει για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Γιατί η κατάσταση έχει γίνει πια εκρηκτική, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, και όλα αυτά είναι άσχημα μηνύματα για το άμεσο μέλλον.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap