Επικίνδυνη ρητορική πόλωσης

13/09/18 • 10:33 | UPD 13/09/18 • 10:33

Η σπέκουλα που κάποιοι επιχειρούσαν να κάνουν με τη δήθεν σύμπλευση της Νέας Δημοκρατίας με πολιτικές τύπου Ορμπαν τελείωσε χθες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Τον τελευταίο καιρό αρκετοί ήταν εκείνοι που επιχειρούσαν, ανεπιτυχώς είναι η αλήθεια, να ταυτίσουν την ευρωπαϊκή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ακραίες φωνές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ιδιαίτερα μάλιστα ελκύονταν από την αντιμεταναστευτική ρητορική της ουγγρικής κυβέρνησης, θέτοντας δήθεν αθώα διλήμματα «πείτε μας αν είστε με την Ευρώπη του Μακρόν ή του Ορμπαν». Η στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσουν την έκθεση Sargentini, δηλαδή τις κυρώσεις σε βάρος της Ουγγαρίας λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ευρωπαϊκών αξιών, ήταν η πιο καθαρή απάντηση.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πει «Οχι» στις ακραίες πολιτικές της ουγγρικής κυβέρνησης δεν ήταν έκπληξη, αλλά ευχάριστη επιβεβαίωση των δημοκρατικών και αδιαπραγμάτευτων αξιών που αποτελούν τον πυρήνα του κόμματος. Ομως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει ιδεολογικά την αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση Ορμπαν, εκτός από απαράδεκτη, είναι και επικίνδυνη, διότι κάτι αντίστοιχο επιχειρεί και στο εσωτερικό της χώρας.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ή διάφοροι θερμόαιμοι υπουργοί του κάνουν λόγο για «ακροδεξιά Ν.Δ.» είναι σαν να αθωώνουν στα μάτια του κόσμου τους πραγματικούς ακροδεξιούς. Οταν ισχυρίζονται ότι στο Σκοπιανό π.χ. η Ν.Δ. συμπλέει με τη Χρυσή Αυγή «ακυρώνουν» την κόκκινη γραμμή που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων που βρίσκονται εντός του δημοκρατικού τόξου και εκείνων που βρίσκονται εκτός

Στην ουσία αυτό που πετυχαίνουν είναι να εκμηδενίζουν την απόσταση και να ισοπεδώνουν τις διαφορές ανάμεσα στις ακραίες θέσεις και τις δημοκρατικές φωνές.

Ετσι στέλνουν το λάθος μήνυμα σε μερίδα της κοινωνίας να κρυφτεί πίσω από περιθωριακά, ακραία και ρατσιστικά κόμματα, θεωρώντας πως είναι όπως όλα τα υπόλοιπα. Πρόκειται για μια επιλογή πόλωσης για μικροκομματικά και μόνο οφέλη. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι η ζημιά που κάνουν δεν είναι στον πολιτικό τους αντίπαλο, αλλά στην κοινωνία.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου