Ο μνημονιακός «καφές» της τρόικας

13/09/18 • 10:29 | UPD 13/09/18 • 10:29

Επιτέλους, τώρα πια κατάλαβα πως βγήκαμε από τα Μνημόνια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κάνουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο ούτε στο Χίλτον ούτε στο υπουργείο Οικονομικών. Τα ραντεβού γίνονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πιθανότατα γιατί έρχεται η «δίκαιη» ανάπτυξη, όπως έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΥΠΟ κανονικές συνθήκες θα γελούσαμε. Αλλά με τα μέτρα που έρχονται τα επόμενα χρόνια πρέπει να κλαίμε. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που είναι για γέλια και για κλάματα δεν είναι άλλο από την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης.

ΣΥΜΦΩΝΑ με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα «θα γίνουν μόνο δυο-τρεις συναντήσεις που θα είναι ολιγόωρες, καθώς δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις αφού πια δεν υπάρχει Μνημόνιο ούτε προαπαιτούμενα, αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση». Συγγνώμη, αλλά τώρα κλαίω από τα γέλια.

ΤΙ λέει το Μαξίμου; Πως οι επικεφαλής της τρόικας, ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης δεν είχαν να κάνουν κάτι καλύτερο αυτές τις ημέρες και είπαν «δεν βρισκόμαστε να πιούμε έναν καφέ και να τα πούμε;». Πόσο παραμύθι και σανό μπορεί να παράγει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης;

ΑΦΟΥ δεν υπάρχουν Μνημόνιο και προαπαιτούμενα, γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι γουστάρει χωρίς να ρωτήσει την τρόικα; Γιατί, δεν υλοποιεί το «δικό της σχέδιο», που είπε και ο πρωθυπουργός; Το άσχημο δεν είναι πλέον ότι συνεχίζουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά ότι το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκονται δεν τους επιτρέπει ούτε καν να εφευρίσκουν ψευδοαφηγήματα, που να μην καταρρέουν αμέσως.

ΘΥΜΑΣΤΕ στις αρχές του 2015; Τότε, το Μνημόνιο ήταν νεκρό και η τρόικα βαφτίστηκε «θεσμοί». Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε ένα «πρόγραμμα» και όχι Μνημόνιο. Μετά ήρθε το «παράλληλο πρόγραμμα». Και διάφορες αστείες υποσχέσεις ότι δεν θα ψηφιστούν πρόσθετα μέτρα.

ΤΕΛΙΚΑ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Και Μνημόνιο είχε και τρόικα και αμέτρητα μέτρα. Το παραμύθι όμως ήταν πάντα παραμύθι. Το χρέος, η γραβάτα, το «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» -αλήθεια, σε ποιο κάλαθο αχρήστων το πέταξαν- και η Ιθάκη.

ΠΕΡΑ από τη γραφικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας, το πρόβλημα είναι πως και τώρα η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η τρόικα, δυστυχώς, δεν ήρθε για να πιει καφέ με τον Ευκλείδη. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του έχουν δημιουργήσει έναν λογαριασμό που θα πληρώνεται για πάρα πολλά χρόνια. Οσα θρασύτατα ψέματα κι αν εκστομίσουν τα κυβερνητικά στελέχη διαψεύδονται από τα λιγότερα χρήματα που έχουν ως διαθέσιμο εισόδημα οι πολίτες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου