Οι ευθύνες για το Μάτι

13/09/18 • 10:14 | UPD 13/09/18 • 10:14

Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.

Η είδηση ότι κατέληξε ακόμα μια εγκαυματίας, που νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ευαγγελισμού», ανέβασε τον τραγικό αριθμό νεκρών σε 99, ενώ υπάρχουν άλλοι δεκαεπτά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι τρεις σε ΜΕΘ.

Χθες, εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής υπό τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη, στην οποία είχε αναθέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τη διερεύνηση των αιτίων της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, αλλά και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για εναλλακτικούς τρόπους δράσης, καθώς και την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

Εχει επανειλημμένα επισημανθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος το μοιραίο εκείνο βράδυ και η έλλειψη συντονισμού τραγική, με συνέπεια να θρηνήσουμε τόσα πολλά θύματα. Και οι ευθύνες για αυτό είναι υπαρκτές και δεν περιορίζονται στην αστυνομία και την πυροσβεστική, αλλά αφορούν και την κυβέρνηση που προχώρησε στην απομάκρυνση των αρχηγών τους.

Ερχεται λοιπόν τώρα η επιτροπή Συνολάκη, που σημειωτέον είναι καθαρά επιστημονική και όχι κομματική, για να πιστοποιήσει αυτό που μόνο η κυβέρνηση δεν δέχεται. Oτι, δηλαδή, η πυρκαγιά αυτή ήταν ένα ακραίο φαινόμενο, που, ωστόσο, δεν δικαιολογεί την απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα οι προσομοιώσεις που έγιναν επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά έφθασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξή της. Πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε χρόνος για την αντιμετώπισή της αλλά και για την εκκένωση της περιοχής και η απομάκρυνση των κατοίκων πεζή προς τις ακτές θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 57 έως 83 λεπτά το αργότερο. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα είχε δοθεί έγκαιρη εντολή στους κατοίκους, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε.

Τα τραγικά θύματα της καταστροφής ζητούν δικαίωση. Οι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν. Αλλά πρέπει να γίνει και αυτό το νέο μοντέλο σχεδιασμού και αντιμετώπισης που προτείνει η επιτροπή Συνολάκη για να αποφευχθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου