Η μεγάλη του ύπνου σχολή

12/09/18 • 10:34 | UPD 12/09/18 • 10:34

Ίσως να επηρεάστηκε από τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο και είπε να αλλάξει την ώρα έναρξης και στα σχολεία.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Για την ακρίβεια, να μεταθέσει το πρώτο κουδούνι από τις 8.15 στις 9 το πρωί, με ισόχρονη μετάθεση της ώρας σχολάσματος. Το έκανε βέβαια λίγο ανάποδα, αφού είθισται μια απόφαση να λαμβάνεται αφού έχει προηγηθεί σχετική έρευνα. Ο υπουργός Παιδείας όμως πρώτα το αποφάσισε, μετά το ανακοίνωσε και ακόμα πιο μετά θα συστήσει μια επιτροπή η οποία θα… επιβεβαιώσει το ορθό της σκέψης του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου αιφνιδιάζει τη σχολική κοινότητα και από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Η βασικότερη ένσταση, και η πιο λογική, είναι τι θα γίνει με τα παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται και αναγκάζονται να τα αφήνουν στο σχολείο από τις 7 ή τις 7.30 το πρωί, ώστε να πάνε εγκαίρως στην εργασία τους.

Η απάντηση είναι πως δεν θα επηρεαστούν, διότι η πρόωρη προσέλευση μαθητών θα μείνει ως έχει. Όμως αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα παραμένουν στο σχολείο δύο ολόκληρες ώρες πριν από την έναρξη του μαθήματος και αν μάλιστα μένουν και στο ολοήμερο, το οποίο θα ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα, τότε θα κλείνουν «δεκάωρο».

Στις μη αστικές περιοχές μάλιστα, όπου η πρόσβαση στις σχολικές μονάδες είναι πιο δύσκολη, το πρόβλημα θα διογκώνεται περαιτέρω. Αν αυτό είναι παιδαγωγικό, ειλικρινά, θα περιμένουμε το πόρισμα των σοφών.

Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες θα αυξάνονταν οι επιδόσεις των μαθητών και η ψυχοσωματική τους υγεία αν η έναρξη των μαθημάτων γινόταν αργότερα. Το συνδέουν με τη βιολογική ανάγκη των εφήβων για περισσότερες ώρες ύπνου. Σε ένα κρατικό σχολείο της Μ. Βρετανίας μελέτησαν πειραματικά για διάστημα δύο μηνών τις επιπτώσεις του νέου ωραρίου.

Επίσης, έκαναν ξεχωριστή έρευνα σε φοιτητές πανεπιστημίων «τραβώντας» την ώρα έναρξης στις 11 το πρωί. Αλλά μέχρι εκεί. Το ερευνούν, χωρίς να αποφασίζουν αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα οι μελέτες. Στην Ελλάδα, είμαστε πιο γρήγοροι και από τη σκιά μας.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου