Και όμως ο Τσίπρας θέλει να μας κάνει Αργεντινή!

11/09/18 • 13:25 | UPD 11/09/18 • 13:25

Πριν από λίγα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας θαύμαζε την Αργεντινή όταν τα ηνία της χώρας κρατούσε η λαϊκίστρια και υπόδικη πλέον για υποθέσεις διαφθοράς Κίρχνερ, προχθές στη ΔΕΘ την έφερε σαν παράδειγμα προς αποφυγή, επειδή, όπως είπε, επί ημερών «της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης επέστρεψε στο ΔΝΤ».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο αντιπρόεδρος της «νεοφιλελεύθερης» Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης εδώ και μέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μην υποτροπιάσει η κρίση και «γίνουμε Αργεντινή». Γιατί η μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής έπεσε στα νύχια των δανειστών όχι γιατί ο πρόεδρος Μάκρι εφάρμοσε φιλελεύθερες ή «νεοφιλελεύθερες», όπως τις λένε οι Συριζαίοι, πολιτικές αλλά γιατί η οικονομία της χώρας είχε πήλινα πόδια μετά τα πειράματα της Κίρχνερ και το νόμισμά της βρέθηκε στη δίνη του τυφώνα που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές.

Δυστυχώς ο Τσίπρας ακολουθεί την πολιτική της καμένης γης. Οχι μόνο για αυτά που θα αφήσει στην πραγματική οικονομία λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά κυρίως για όσα έχει δεσμεύσει τη χώρα για το μέλλον. Η κυβέρνηση, έχοντας προδανειστεί σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να σχηματίσει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές.

Το είπε άλλωστε ευθαρσώς ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ:

«Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας, ένα χρόνο πριν σχεδόν από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, να χτίσουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε δημοσιονομικό μαξιλάρι. Δηλαδή, ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της για τα επόμενα 2,5 χρόνια».

Αυτή η λογική του κ. Τσίπρα ότι θα «δανειζόμαστε από τα έτοιμα» μπορεί να οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια σε χρηματοδοτικό κενό. Το «μαξιλάρι» υποτίθεται θα έπειθε τους επενδυτές να αγοράσουν με ασφάλεια ομόλογα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επιτόκια, όμως έως τώρα το σενάριο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Η «καθαρή έξοδος» έχει μείνει στα χαρτιά και εάν η κυβέρνηση «πειράξει» το μαξιλάρι οι γύπες των αγορών δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο κίνδυνος να γίνουμε Αργεντινή είναι υπαρκτός γιατί η βόμβα της οικονομίας δεν έχει απενεργοποιηθεί. Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας με τις υπογραφές του έχει δεσμεύσει τη χώρα με πολιτικές αδιάκοπης λιτότητας και θα προσπαθήσει να μεταθέσει την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε το πρόβλημα να μεταφερθεί στον Μητσοτάκη.

Η μόνη διαφορά με την Αργεντινή είναι ότι εκεί η κρίση είναι κατεξοχήν νομισματική με τη βίαιη υποτίμηση του πέσο ενώ η Ελλάδα διαθέτει ευρώ. Για όσο διάστημα διατηρείται η πολιτική της υπερφορολόγησης που κρατά μακριά από τη χώρα επενδυτές και αγοραστές ομολόγων, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.

Από τον αφοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. στον «πόλεμο» με τα χημικά

Οταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για κατάργηση των ΜΑΤ και αφοπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να πηγαίνει χάρη στον «τοίχο» που έχουν στήσει οι κλούβες των ΜΑΤ ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν απίστευτες ποσότητες χημικών προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και ασφαλώς ο αφοπλισμός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ανέκδοτο όμως η κυβέρνηση της Αριστεράς, που μέχρι το 2015 μιλούσε για «χούντα» κάθε φορά που είχαμε επεισόδια με συμμετοχή δυνάμεων των ΜΑΤ, τουλάχιστον ας απαγορεύσει τη χρήση χημικών σε βάρος πολιτών, ακόμη και μικρών παιδιών. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε κάθε ρεκόρ αστυνόμευσης πρωθυπουργού με την παρουσία 6.000 αστυνομικών αλλά και καταστολής με το χημικό πόλεμο που κήρυξε η ΕΛ.ΑΣ. έξω από το Βελλίδειο Μέγαρο.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου