Κάντε πως κοιμάστε. Έχουμε μαξιλάρι ασφαλείας

10/09/18 • 10:24 | UPD 10/09/18 • 10:24

Όλα είναι θέμα οπτικής και μη προοπτικής. Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, που αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτική.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Όπως βλέπει τα πράγματα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν τρέχει και τίποτα που η Ελλάδα θα παραμείνει χωρίς πρόσβαση στις αγορές, διότι διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας, οπότε κάντε πως κοιμάστε. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, το οποίο αριθμεί περίπου 30 δισ. ευρώ και το οποίο φυσικά έχει γεμίσει από τη φορολογική εξόντωση των πολιτών. Να είμαστε ήσυχοι, επανέλαβε, διότι αν χρειαστεί αντέχουμε ακόμα και 2,5 χρόνια εκτός αγορών. Είναι σαν να λέει πως, όποτε χρειαστεί, εμείς θα τρώμε από τα έτοιμα.

Το τι σημαίνει να τραβάς από τα έτοιμα χωρίς να μπορείς να αυξήσεις τα έσοδά σου το ξέρει καλά ο κάθε νοικοκύρης. Ερχεται η μέρα που τα έτοιμα τελειώνουν και ψάχνεις γύρω σου κάποιον να δανειστείς. Οταν είσαι χώρα και όχι απλό νοικοκυριό, το σενάριο είναι ακόμα χειρότερο. Διότι τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας, ανάβει αμέσως το κόκκινο κουμπί του συναγερμού στις αγορές. Το μήνυμα που παίρνουν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιτόκια δανεισμού και την περαιτέρω επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Η χώρα και οι πολίτες της δεν χρειάζονται εφησυχασμό, αλλά εγρήγορση. Δυστυχώς όμως η χθεσινή εικόνα του πρωθυπουργού, όπως και η προχθεσινή ομιλία του, ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ελεγε σε όλους τους τόνους πως τα δύσκολα πέρασαν και πως από δω και πέρα άνοιξε ο δρόμος για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για αναδρομικά, για χιλιάδες προσλήψεις, για μείωση εισφορών και φόρων. Και τι δεν είπε. Μόνο που τα μισά από αυτά τα είπε απλά για να τα πει γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να τα εφαρμόσει, και τα άλλα μισά ήταν μέτρα που υπήρχαν αλλά τα ακύρωσε η κυβέρνησή του! Οπως για παράδειγμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την οποία είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά (13%), αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα ανέβασε στο 24% και τώρα λέει ότι θα κατεβάσει το συντελεστή στο… 22% και μάλιστα το 2021!

Ηθικό δίδαγμα; Ακόμα και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και κανένα εξωτερικό «ατύχημα» ή απρόβλεπτη κρίση στη γειτονιά μας δεν συμβεί, η ζημιά που έχει γίνει στα 3,5 χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι τόσο μεγάλη, που θα είμαστε τυχεροί αν επιστρέψουμε στα δεδομένα του 2014…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου