Ο Τσίπρας χαμηλώνει τον πήχυ για τη χώρα

10/09/18 • 10:09 | UPD 10/09/18 • 10:09

Η χώρα μπαίνει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τελικό σταθμό, όπως συγκλίνουν όλες οι ενδείξεις, τον Μάιο του 2019. Ακόμη και ο πρωθυπουργός χθες δεν ήταν κατηγορηματικός ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, λέγοντας ότι αυτή παραμένει η βασική επιλογή του, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων.

Δυστυχώς για την οικονομία και συνολικά για τη χώρα αυτή η «πορεία» δεν θα είναι ανέφελη. Η προσφυγή στις αγορές δεν είναι δυνατή καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε επίπεδα άνω του 4,3% και η αναταραχή που επικρατεί διεθνώς παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα. Ο κ. Τσίπρας θέλησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει χρηματοδοτικό μαξιλάρι που καλύπτει τις ανάγκες έως το 2021 αλλά όλοι γνωρίζουν ότι εάν γίνει χρήση του οι αγορές θα το εκλάβουν ως ένδειξη αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά από τη διήμερη παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι η κυβέρνησή του χαμηλώνει διαρκώς τον πήχυ και ωραιοποιεί καταστάσεις προκειμένου να εμφανίζει επιτυχίες. Στην πράξη η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει επιτύχει την «καθαρή έξοδο», όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός αλλά έχει μπροστά της ένα βουνό μνημονιακών μέτρων και δεσμεύσεων χωρίς πρόσβαση στις αγορές.
Στα εθνικά μας θέματα η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία τη συμφωνία των Πρεσπών όταν το 75% των πολιτών στέκεται αντίθετο και ο διεθνής παράγοντας σπεύδει με κάθε ευκαιρία να τονίζει τη διπλωματική αναβάθμιση των Σκοπίων στα Βαλκάνια.

Η επιχείρηση «ωραιοποίησης» της εικόνας συνεχίσθηκε στο μέτωπο των επενδύσεων όπου ο πρωθυπουργός μίλησε για έκρηξη ενδιαφέροντος όταν στο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και το «ρεκόρ» του 2017 οφειλόταν στην υλοποίηση της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που ήταν έτοιμη από το 2015. Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη όταν η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ δύο τριμήνων του 2018 στην ευρωζώνη.

Συμπερασματικά, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε παροχές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εφαρμοσθεί κατόπιν εκλογών ενώ εμφανής είναι η πρόθεσή του να μεταθέσει τη λήψη των μέτρων που έχει υπογράψει στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οσο μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφιο προβάδισμα στη Ν.Δ. τόσο πιο πολύ η κυβερνητική προπαγάνδα θα προσπαθεί να καλύψει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου