Ας μιλήσουμε για το μέλλον

09/09/18 • 08:12 | UPD 09/09/18 • 12:53

Ο πρωθυπουργός έχει στηρίξει όλη του την επιχειρηματολογία στις επιδόσεις της οικονομίας υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει μπει πλέον σε μία ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η απάντηση είναι μία: Δεύτεροι από το τέλος. Οι επιδόσεις μας στο μέτωπο της ανάπτυξης όχι μόνο δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς αλλά αντιθέτως δείχνουν ότι η οικονομία έχει πέσει σε παγίδα στασιμότητας. Η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και την τέταρτη χειρότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Επί Τσίπρα η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση (αν και στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε μία από τις καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης), ενώ από το 2017 παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ.

Οι Ευρωπαίοι τρέχουν αλλά εμείς πανηγυρίζουμε επειδή κάνουμε τα πρώτα βήματα μετά την οπισθοπορεία της διετίας 2015-2016. Γι’ αυτό και το «αφήγημα» του Μαξίμου περί τέλους των Μνημονίων και τερματισμού της λιτότητας δεν το πιστεύουν εννιά στους δέκα πολίτες, όπως φάνηκε στην τελευταία έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Ομως, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη μπει στη φάση της αποδρομής με τελικό σταθμό τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Οσες παροχές κι αν τάξει ο πρωθυπουργός, όσους διορισμούς κι αν προλάβουν να κάνουν, το αποτέλεσμα είναι γνωστό και το γνωρίζουν στο Μαξίμου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα φύγουν εύκολα ή ότι μέχρι τότε δεν θα προσπαθήσουν να συκοφαντήσουν την αντιπολίτευση, να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και να μετατρέψουν την πολιτική αντιπαράθεση σε μία αρένα διχασμού. Το δόγμα τους απλό: «Πας μη συριζαίος ακροδεξιός». Οποιος είναι αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας, όποιος διατυπώνει εναλλακτική πρόταση στην οικονομία νεοφιλελεύθερος, όποιος τα βάζει με το σύστημα Μαξίμου χουντικός.

Επιχειρήματα για γέλια, δηλαδή, από μία ομάδα ανθρώπων που βλέπουν ότι οι καρέκλες τους δεν θα τους κρατήσουν παρά μόνο κάτι μήνες. Οταν ασχολούνται με το πώς θα χτυπήσουν τον Μητσοτάκη και το πώς θα συκοφαντήσουν κάθε μέλος της οικογένειάς του, πού να βρουν χρόνο για να αναπτύξουν σοβαρά σχέδια για την οικονομία και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Γι’ αυτό είναι απολύτως σωστή η επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μην ακολουθήσει το Μαξίμου στη «λασπομαχία» που θέλουν αλλά να ασχοληθεί με την επόμενη μέρα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν για το μέλλον της χώρας, γιατί βλέπουν τα σύννεφα να πυκνώνουν και γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει βάλει πολλές υπογραφές που δεσμεύουν τη χώρα σε οικονομία και εθνικά θέματα.

Το 2019 θα είναι το σημείο καμπής για την Ελλάδα. Αμέσως μετά τις εκλογές η Ν.Δ. πρέπει να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιοργάνωση του κράτους, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μεταρρύθμιση της Παιδείας.

Ο Τσίπρας ας ασχολείται με την παροχολογία και τη σκανδαλολογία. Είναι απομονωμένος και μακριά από την πραγματικότητα. Η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες και θα τις εκφράσει στις κάλπες, γιατί η Ελλάδα δεν αξίζει να είναι προτελευταία στην Ευρώπη και η ηγεσία της να πανηγυρίζει για αυτό το «κατόρθωμα».

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής