Να καούν τα κάρβουνα (και τα μυαλά μας)

07/09/18 • 10:43 | UPD 07/09/18 • 10:43

Είναι σαν να συγκρίνουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, εγχείρημα εξ ορισμού αδύνατο, αλλά δεν πειράζει, ας το δοκιμάσουμε. Πριν από μερικές ημέρες ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος ασχολούνταν, και μάλλον θετικά, με την πιθανότητα ανάληψης του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης της γαλλικής κυβέρνησης από τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο κόκκινος Ντάνι, που στην πορεία έγινε πράσινος και για κάποιους πλέον αρχίζει να μπλεδίζει, φλέρταρε για λίγο με την ιδέα, αλλά τελικά την απέρριψε. Για την ακρίβεια, την απέρριψε από κοινού με τον πρόεδρο Μακρόν. Εχει όμως ενδιαφέρον το πώς συμφώνησαν ότι διαφωνούν και τα «γιατί» της πολιτικής τους σκέψης:

«Ο πρόεδρος μου είπε: Αν γίνεις υπουργός, χάνεις την προσωπικότητά σου, δεν έχεις πια αυτήν την ελευθερία, το θέλεις αυτό; Συμφωνήσαμε ότι ήταν μια εσφαλμένη καλή ιδέα», είπε στους δημοσιογράφους ο 73χρονος οικολόγος και σύμβολο του Μάη του ‘68. Ξεκάθαρα πράγματα δηλαδή. Αν έρθεις μαζί μου θα πρέπει να αυτολογοκριθείς και να προσαρμοστείς στη στρατηγική της κυβέρνησης. Το θέλεις αυτό; Ο Μπεντίτ είπε όχι, ο Μακρόν το κατάλαβε, τον χτύπησε φιλικά στην πλάτη και είπαν πως θα τα ξαναπούν πριν από τις ευρωεκλογές. Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας Ηλύσια Πεδία.

Χθες ο Γιώργος Σταθάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος υποδέχθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον νέο υφυπουργό, εκ των Πρασίνων Οικολόγων προερχόμενο, Γιώργο Δημαρά. Εδώ λοιπόν προκύπτει το εξής πρωτότυπο: Ο υφυπουργός συμφωνεί με τους υπουργούς του για το Περιβάλλον, διαφωνεί για την Ενέργεια, δηλαδή το 50% του χαρτοφυλακίου.

Οπως επανέλαβε χθες με περηφάνια ο κ. Δημαράς, είναι αντίθετος με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα projects που έχει αναλάβει το υπουργείο του. «Ο πυρήνας της άποψής μας (σ.σ.: των Οικολόγων Πράσινων) είναι να μην καίμε υδρογονάνθρακες», είπε και, για να το κάνει ακόμα πιο κατανοητό, πρόσθεσε ότι στηρίζει και τις κινητοποιήσεις εναντίον τους! Αλλά στο υπουργείο που θα κάνει ό,τι μπορεί για να καούν υδρογονάνθρακες και εναντίον του οποίου οι σύντροφοί του θα οργανώνουν διαμαρτυρίες, εκείνος είπε Ναι. Διότι προφανώς ο Γιώργος Δημαράς βρήκε τον τρόπο να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, σε αντίθεση με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ που ακόμα ψάχνεται.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου