Λαϊκισμός… Τραμπ από το Μαξίμου

07/09/18 • 10:37 | UPD 07/09/18 • 10:37

Τελικά υπάρχει διαχωριστική γραμμή στην πολιτική. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο. Μόνο που η διαχωριστική γραμμή δεν είναι αυτή που εννοεί ο πρωθυπουργός. Πλέον, στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό οι λαϊκιστικές αριστερές ή δεξιές παρατάξεις έχουν δημιουργήσει μια νέα μορφή αντιπαράθεσης με την ίδια την πραγματικότητα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο ΤΡΑΜΠ, οι σκληροί του Brexit, ο Σαλβίνι, ο Ορμπαν, η Λεπέν, ο Μελανσόν, οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με εντελώς διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια τακτική. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως ευαγγελίζονται ότι εκπροσωπούν το «νέο» απέναντι στο «παλιό και διεφθαρμένο». Στοχοποιούν με σκληρή επιθετική γλώσσα τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Καταγγέλλουν ως συκοφαντικό fake news οποιαδήποτε δημοσιογραφική αποκάλυψη τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Υπόσχονται εύκολες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους και εννοείται πως μπορούν να κάνουν το άσπρο μαύρο ανάλογα τις συνθήκες.

ΣΕ λίγες ημέρες στις ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ -αποκάλυψε το Γουοτεργκέιτ που οδήγησε στην παραίτηση Νίξον- στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται ως αμόρφωτος, ευέξαπτος και παρανοϊκός. Το βιβλίο αποκαλύπτει πως οι επιτελείς του Λευκού Οίκου πολλές φορές αγνοούν τις εντολές του με στόχο να περιορίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά του και τις απερίσκεπτες αποφάσεις του.

Η απάντηση ήταν αναμενόμενη από τον Αμερικανό πρόεδρο: «κατασκευασμένα ψεύδη». Ο Τραμπ επιτίθεται διαρκώς στον Τύπο οδηγώντας, μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες 350 μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση υπέρ της ελευθεροτυπίας.

ΜΕ το ίδιο μένος επιτίθεται και το Μαξίμου στα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Οσοι αποκαλύπτουν γεγονότα και καταστάσεις που εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται ως «υπάλληλοι των συμφερόντων της διαπλοκής». Μάλιστα, έχουν το θράσος πλέον να επιτίθενται και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης επειδή δεν τους… αποθεώνουν. Τελευταίο παράδειγμα, η επίθεση κατά των Financial Times για το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Μιχάλης Καλογήρου χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό». Δεν σας θυμίζει κάτι από τη ρητορική… Τραμπ;

ΟΠΩΣ γίνεται κατανοητό, οι λαϊκιστές που έχουν κηρύξει πόλεμο στην ελευθερία έκφρασης και πλουραλιστικής ενημέρωσης χρησιμοποιούν σε όλες τις χώρες το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι οι λαϊκιστές εκείνοι που χρησιμοποιούν fake news για να ισχυροποιήσουν την πολιτική προπαγάνδα τους. Ο Τραμπ υπόσχεται οικονομική παντοδυναμία μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Ο Σαλβίνι και ο Ορμπαν υπόσχονται οικονομική σωτηρία στους πολίτες των χωρών τους μέσω του διωγμού μεταναστών. Η Λεπέν και ο Μελανσόν υπόσχονται μια ισχυρή αυτοκρατορική Γαλλία, που θα έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε.

ΕΔΩ ο Αλέξης Τσίπρας παράγει καθημερινά fake news για μια υποτιθέμενη «έξοδο» από τη μνημονιακή πραγματικότητα, υπόσχεται αύξηση εισοδημάτων και πόλεμο στη διαπλοκή. Την ώρα που έχει υπογράψει τη συνέχιση της μνημονιακής δημοσιονομικής πολιτικής έως το 2060 και έχει σφιχταγκαλιαστεί με όλους τους κορυφαίους της εγχώριας διαπλοκής.

Η διαχωριστική γραμμή είναι ξεκάθαρη. Οι λαϊκιστές κατέλαβαν την εξουσία και θέλουν να τη διατηρήσουν χρησιμοποιώντας fake news, ψευδοϋποσχέσεις και πολεμώντας την ελεύθερη ενημέρωση. Αυτό το τρίπτυχο δημιουργεί διχασμό στην κοινωνία και αποτελεί τη βάση για ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μείγμα για το μέλλον αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η μόνη δημοκρατική λύση είναι η καταψήφισή τους στις εκλογές, που θα δώσει ανάσα ελευθερίας και υπό προϋποθέσεις και οικονομικής ανάπτυξης.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου