Βαθιά Σοβιετία

06/09/18 • 10:57 | UPD 06/09/18 • 11:03

Είπε πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για την Παιδεία και την Υγεία, για τους παιδικούς σταθμούς, για την ασφάλεια.

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ομως η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της, επέλεξε να επικεντρώσει την κριτική του μόνο στο ασφαλιστικό σύστημα, βλέποντας την πρόταση της Ν.Δ. με τον παραμορφωτικό φακό του βαθύ ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τζανακόπουλο, οι «λαϊκοί άνθρωποι ένιωσαν ανατριχίλα όταν άκουγαν τη σάρωση των πάντων από την ιδιωτική πρωτοβουλία». Οι «λαϊκοί άνθρωποι» κατά τους νοσταλγούς της Σοβιετίας δεν έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματική της δημόσιας, είτε αυτή αφορά συνταξιοδότηση είτε κάλυψη υγείας.

Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι κοιτώντας και ξανακοιτώντας τα «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ είδαμε ουκ ολίγες επενδύσεις σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όπως και ασφαλιστήρια συμβόλαια. Δικαίωμά τους, αλλά γιατί το αρνούνται στους υπόλοιπους; Κυρίως γιατί φωτογραφίζουν ως «ελίτ» όσους από το υστέρημά τους πληρώνουν για μια συμπληρωματική κάλυψη, προσδοκώντας να έχουν κάπου να στραφούν όταν τους τύχει μια ασθένεια ή ένα ατύχημα; Στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, εκτός από τις αναντικατάστατες ζωές που χάθηκαν, καταστράφηκαν περιουσίες. Το κράτος μέσα από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες προσπαθεί να συνδράμει οικονομικά τους πληγέντες, αλλά, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά, δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τις οικονομικές απώλειες.

Στον αντίποδα, με διαδικασίες fast track, που πληρούν ταυτόχρονα τα επίπεδα ελέγχου και διαφάνειας ώστε να μην ωφελούνται αετονύχηδες, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αποζημιώσουν για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής περίπου 33,7 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί την πρώτη, κατ’ ελάχιστον εκτίμηση. Μιλάμε για σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και αυτοκίνητα ανθρώπων που ούτε ελίτ είναι ούτε «υπηρέτες ιδιωτικών συμφερόντων».

Αλλά τα ίδια λένε για τις τράπεζες, για την ιδιωτική εκπαίδευση, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις. Και μετά ξεχνούν επιλεκτικά ότι οι ίδιοι και επενδύσεις κάνουν και σε ιδιωτικά σχολεία ή πανεπιστήμια σπούδασαν. Οπως ξεχνούν και τις εκατοντάδες δωρεές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ή κοινωφελών ιδρυμάτων, από αξονικούς τομογράφους μέχρι ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Πολιτική υποκρισία για ένα κατ’ επίφαση αριστερό πρόσημο στο όνομα των λαϊκών ανθρώπων.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου