Ο Φλώρος, oι φόροι, ο Τσίπρας και ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο

06/09/18 • 10:49 | UPD 06/09/18 • 11:05

Τελικά σε αυτή τη χώρα οι πολίτες κινδυνεύουν να αποτρελαθούν οποιαδήποτε στιγμή.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Το πιο εξοργιστικό και συγχρόνως αστείο είναι η ερμηνεία περί της νομοθεσίας και των κανόνων. Ας πούμε ο Φλώρος που βγήκε «ανάπηρος» και με τον… νόμο, τις πρώτες ημέρες της αποφυλάκισής του απειλούσε με τις συνέπειες του νόμου μέσα ενημέρωσης τα οποία «έψαχναν» την περίπτωσή του. Τώρα, βέβαια, υποθέτω πως ούτε συγγνώμη θα ζητήσει ούτε τα σπασμένα θα πληρώσει.

ΑΣ δούμε, όμως, κάτι πολύ πιο χαλαρό από την περίπτωση Φλώρου. Επιβάτης της ακτοπλοϊκής γραμμής Χανίων – Πειραιά μού διηγήθηκε την παρακάτω τραγελαφική ιστορία.

ΕΙΧΕ πληρώσει εισιτήρια αλέ ρετούρ με καμπίνα για τετραμελή οικογένεια και η επιστροφή ήταν για τις 3 Σεπτεμβρίου. Λόγω της απεργίας ακυρώθηκε το δρομολόγιο. Οταν έληξε η απεργία στα γραφεία της ακτοπλοϊκής εταιρείας τον ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει διαθέσιμη καμπίνα και του έβγαλαν νέα εισιτήρια αεροπορικής θέσης, επιστρέφοντάς του και το ποσό των 12 ευρώ. Οταν επιβιβάστηκε στο πλοίο που ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ρώτησε αν υπάρχει διαθέσιμη καμπίνα. Υστερα από λίγη ώρα τον ενημέρωσαν πως υπάρχει, αλλά θα πρέπει να πληρώσει εξτρά 60 ευρώ!

Η απάντηση από τους υπευθύνους του πλοίου για την εξτρά επιβάρυνση ήταν πως πλέον δεν προσφερόταν η έκπτωση του αλέ ρετούρ σύμφωνα με τον κανονισμό. Παράλληλα του… εξήγησαν πως εκείνος ακύρωσε τα εισιτήρια και πως το ακυρωθέν δρομολόγιο δεν είχε ακυρωθεί με υπαιτιότητα της ακτοπλοϊκής εταιρείας!

ΠΑΜΕ τώρα να δούμε τον παραλογισμό γύρω από την ερμηνεία των νόμων. Χιλιάδες πολίτες και τουρίστες ταλαιπωρήθηκαν λόγω της απεργίας των ναυτεργατών. Η ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν παρείχε στους επιβάτες τα όσα ήταν υποχρεωμένη σύμφωνα με τους νόμους της Ε.Ε. για τα δικαιώματά τους, καθώς τα δρομολόγια ακυρώθηκαν με δική της υπαιτιότητα και όχι βέβαια των επιβατών. Υστερα από όλη αυτή την ταλαιπωρία, όμως, η εταιρεία εφάρμοσε τον δικό της κανονισμό για τις τιμές εισιτηρίων ώστε να «χαρατσώσει» τον επιβάτη. Δεν φτάνει που δεν ζήτησαν ένα συγγνώμη σε χιλιάδες πολίτες για το απόλυτο μπάχαλο που δημιουργήθηκε, τους ανέβασαν και τον λογαριασμό.

ΕΝΤΑΞΕΙ, είπαμε συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα σε αυτή τη χώρα. Και ο Φλώρος που πλαστογράφησε «αναπηρία» για να αποφυλακιστεί. Και η κυβέρνηση που δεν είχε πάρει χαμπάρι πως αδειάζουν οι φυλακές γιατί εκατοντάδες κατάδικοι ξαφνικά έγιναν «ανάπηροι».

ΚΑΙ ο πρωθυπουργός που πήγε στο Μάτι για να τονώσει λίγο το προφίλ του πριν ανέβει στη ΔΕΘ και υποσχεθεί πως τελικά ο ΓΑΠ είχε δίκιο μιας και «λεφτά υπάρχουν». Ξεχνώντας προφανώς το τηλεοπτικό σόου που έστησε με τη fake σύσκεψη το μοιραίο βράδυ της εθνικής τραγωδίας, αλλά και το υπερμνημόνιο που έχει υπογράψει έως το 2060. Αγνοώντας προφανώς και την έκθεση του ΟΟΣΑ με την οποία η Ελλάδα ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων τη διετία 2015 – 2016.

ΩΣ συγκάτοικοι στην τρέλα, λοιπόν, ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει με όποιον τρόπο θέλει την πραγματικότητα, τους φόρους, τους νόμους και τους κανόνες. Οπότε και η ακτοπλοϊκή εταιρεία γιατί να μη θεωρεί υπαίτιο της ακύρωσης του δρομολογίου τον επιβάτη και να μην τον βάζει να πληρώσει και κάτι παραπάνω; Γιατί μήπως φοβάται πως θα την ελέγξει ο «γίγαντας» Κουβέλης;

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου