Αλέξη, σε 250 ημέρες έρχεται και ο δικός σου… λογαριασμός

04/09/18 • 10:15 | UPD 05/09/18 • 08:48

Μένουν μόλις 250 ημέρες μέχρι τις τριπλές κάλπες του Μαΐου. Είναι πλέον δεδομένο πως η κυβέρνηση θα ασχολείται μόνο με τις εκλογές και καθόλου με τη διακυβέρνηση. Ετσι κι αλλιώς η επόμενη ημέρα είναι παντελώς αδιάφορη στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνωρίζει ότι θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ Μαξίμου θα επιχειρήσει να μετακυλήσει το σύνολο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μετά το β’ εξάμηνο του 2019 θέλοντας να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στην επόμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και επιχειρεί να αναστείλει την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων που έχει ήδη προνομοθετήσει, αλλά και να κλοτσήσει παρακάτω την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Ισως, η μόνη συμβολική κίνηση σε αντίθετη κατεύθυνση, λίγο πριν από τις κάλπες, να είναι η πανηγυρική εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό. Ενα έργο που μπλόκαρε με όλες τις δυνάμεις και με εξαιρετική εφευρετικότητα -μέχρι και δάσος ανακάλυψαν στο παλαιό αεροδρόμιο- σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική του πρωθυπουργικού επιτελείου θα είναι… λίγο απ’ όλα. Στο προεκλογικό μίξερ θα ρίξουν παροχολογία, σκανδαλολογία και αριστεροσύνη πασπαλισμένα με «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και Σκοπιανό.

Η βροχή υποσχέσεων θα ξεκινήσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να εξαγγείλει ένα πακέτο παρόμοιο με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτέλεσε τη μεγάλη αυταπάτη των εκλογών του 2015. Ο πρωθυπουργός και οι σύντροφοί του θα υπόσχονται πως από εδώ και πέρα «λεφτά θα υπάρξουν». Και θα δεσμεύονται πως θα μειώσουν όλους τους φόρους και θα αυξήσουν τα εισοδήματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τη φαντασιακή υποσχεσιολογία θα ξεκινήσει η εκστρατεία σκανδαλολογίας. Τα δάνεια των κομμάτων, η Novartis και οτιδήποτε άλλο ξεθάψουν από το παρελθόν θα επανέλθει στην πρώτη γραμμή μιας επιχείρησης «κάθαρσης» που μόνο στόχο θα έχει την εκτόξευση λάσπης, μήπως και μειωθεί έστω και ελάχιστα το τεράστιο προβάδισμα που διατηρεί η Ν.Δ.

ΤΕΛΟΣ, το επιτελείο του Μαξίμου αφού επί τρεισήμισι χρόνια συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και εφάρμοσε το πιο σκληρό μνημόνιο της οκταετίας θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην αριστερή ρητορική. Ετσι, και πάλι θα ανοίξει η κουβέντα για την απλή αναλογική. Και για την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός με φιέστα στο προαύλιο της Βουλής το καλοκαίρι του 2016!

Ο,ΤΙ κι αν προσπαθήσει να υποσχεθεί ή να κάνει προεκλογικά το επιτελείο του Μαξίμου παραβλέπει το πιο σημαντικό. Ποτέ και καμία κυβέρνηση που βρισκόταν υπό κατάρρευση δεν μπόρεσε να διασωθεί όποια προπαγανδιστικά τερτίπια κι αν έκανε. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων γνωρίζουν πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εξαπάτησε την κοινωνία το 2015, αλλά προκάλεσε τεράστια ζημιά στην ήδη ερειπωμένη πραγματική οικονομία της χώρας. Οι πολίτες πλήρωσαν βαρύ λογαριασμό. Σε οκτώ μήνες θα έρθει η ώρα να πληρώσει και τον πολιτικό λογαριασμό ο Αλέξης Τσίπρας.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου