Πολιτική copy paste

03/09/18 • 11:24 | UPD 03/09/18 • 11:24

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αποκάλυψη από τον Νίκο Παπανδρέου ότι πριν από τις εκλογές του 2015 του ζητήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου απλώς επιβεβαιώνει κάτι που όλοι έχουμε αντιληφθεί. Τη διασκεδαστική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μοιάσει στον Ανδρέα Παπανδρέου. Και λέμε διασκεδαστική, διότι σοβαρά δεν μπορούμε να τη λάβουμε.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

«Αντιγράφει πολλά από τα συνθήματα του Ανδρέα. Τον έχει σαν είδωλο ο Τσίπρας. Δεν έχω μιλήσει, αλλά τον παρακολουθεί για να αντιγράψει τις επιτυχίες του. Ξέρω ότι πριν από τις πρώτες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μάς ζήτησε όλους τους λόγους του Ανδρέα Παπανδρέου. Σκεφτόμουν να τα δώσω ή να μην τα δώσω. Αλλά τα δώσαμε, θα τα έβρισκε έτσι κι αλλιώς κάπου αλλού», είπε ο γιος του εκλιπόντος ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο Χρήστος Σπίρτζης δημοσιοποιούσε άρθρο υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε με τον Αλέξη από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας».

Το θέμα βέβαια είναι πού ακριβώς το άφησε ο αείμνηστος. Διότι, αν το εκλάβουμε κυριολεκτικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε ένα ημιδιαλυμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκρατείτο αποκλειστικά και μόνο από την παρουσία του. Μετά διελύθη στα εξ ων συνετέθη. Και έρχεται τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τη φιλοδοξία να ανασυστήσει ένα πολιτικό υβρίδιο, παίρνοντας κομμάτια του ΠΑΣΟΚ και εμφυτεύοντάς τα στον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Με την εγγύηση του ίδιου ασφαλώς, στα πρότυπα ενός εντελώς αρχηγοκεντρικού κόμματος, όπως ήταν και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρόκειται για πολιτική τυμβωρυχία που προκύπτει από πολιτική απελπισία και μια ακόμα αυταπάτη: την αυταπάτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% μπορεί να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα εκφράσει μαζικά την Κεντροαριστερά. Για την ώρα το μόνο που έχει καταφέρει να κάνει είναι να πάρει μεταγραφή αρκετά από τα στελέχη του, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ όσο το λάδι στο νερό. Η απάντηση σε όλα αυτά έρχεται από τον Νίκο Φίλη: «Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν στην Ευρώπη (π.χ. στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος».

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου