Η εγκατάλειψη των οικοδομών

02/09/18 • 15:41 | UPD 02/09/18 • 15:42

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στην ηλεκτροδότηση, με τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Αττική μέχρι την Υδρα και τη Σαντορίνη, σε συνδυασμό με βασικές ελλείψεις στα δίκτυα διανομής και τη γενικότερη υποβάθμιση της πυρασφάλειας, αναδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο το σοβαρό πρόβλημα των υποδομών της χώρας.

Γρά

φει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Οι οποίες, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε και στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή 98 ανθρώπων, επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε προσπαθήσει να τα ρίξει όλα στην αυθαίρετη δόμηση και την κλιματική αλλαγή και να μεταθέσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως διαπιστώθηκε ότι ούτε σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εφαρμόστηκε ούτε συντονισμός του κρατικού μηχανισμού υπήρξε ούτε οι υποδομές λειτούργησαν.

Η αριστερή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στο έλεος των φυσικών καταστροφών τη χώρα, αφήνοντας βασικές υποδομές χωρίς συντήρηση, έλεγχο και την αναγκαία αναβάθμιση. Υπάρχουν ελλείψεις πυροσβεστικών κρουνών, στα νοσοκομεία δεν επισκευάζονται τα μηχανήματα που έχουν χαλάσει και δεν υπάρχουν υλικά, τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν συντηρούνται καλά και πάει λέγοντας… Είναι σαφές ότι η μέριμνα της κυβέρνησης στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι η συντήρηση του σπάταλου, πελατειακού κράτους.

Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι την τελευταία τριετία το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων έχει ουσιαστικά ακυρωθεί, ενώ στο τέλος του 2014, δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά, τα σχετικά κονδύλια είχαν και πάλι αρχίσει να αυξάνονται παράλληλα με την παρατηρούμενη τότε τάση ανάκαμψης της χώρας από την κρίση.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση Τσίπρα διακρίνεται μόνο σε δύο τομείς. Στην επιβολή φόρων και εισφορών, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, και στους διορισμούς κομματικών φίλων στο Δημόσιο, όπου έχουν καταρρίψει ρεκόρ συμβασιούχων και έχουν δημιουργήσει στρατιές ημετέρων, αναπαράγοντας τις πιο φαύλες πρακτικές ρουσφετιού της δεκαετίας του ’80.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι υπερδιογκώνεται το Δημόσιο, αλλά και ότι η εγκατάλειψη των υποδομών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Copy link
Powered by Social Snap