Τo κομματικό κράτος υπεράνω του κοινωνινικού

01/09/18 • 15:35 | UPD 01/09/18 • 15:38

Πραγματικά συγκλονιστική ήταν η ωμή παραδοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δ. Καρέλλα, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι περίπου 30.000 με 35.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα έφερνε την αξιοπρέπεια και την ελπίδα, ξεπέρασε πια τον εαυτό της. Οι «Σαμαροβενιζέλοι» το 2014 κατάφεραν να βρουν λύση στο πρόβλημα και με κοινή προσπάθεια των τότε υπουργών Σταϊκούρα και Κωνσταντινόπουλου ενέταξαν στο ΕΣΠΑ προγράμματα κοινωνικής προστασίας ώστε τα παιδιά όλων των οικογενειών να μπορούν να βρουν μία θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες. Μόλις προχθές ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε περίπου κατά 25.000 άτομα! Συγκεκριμένα, από 80.000 που ήταν τον Μάιο του 2015, οι συμβασιούχοι τον περασμένο Μάιο έσπασαν το φράγμα των 103.000 θέσεων. Εάν μάλιστα προσθέσουμε τις στρατιές μετακλητών συμβούλων τύπου «Καρανίκα», που επί ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι η καριέρα δεν είναι χολέρα, ιδίως όταν γίνεται με λεφτά του Δημοσίου και κατέλαβαν γραφεία και αργομισθίες στους 50 και πλέον υπουργούς, στους γενικούς γραμματείς και βέβαια στο Μαξίμου, απορούμε που ορισμένοι δεν μπορούν να αντιληφθούν για ποιο λόγο 35.000 νήπια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται για το κομματικό κράτος και όχι για το κοινωνικό. Οι προσλήψεις στο Δημόσιο αυξάνονται διαρκώς, τα κόλπα μονιμοποιήσεων μέσω συμβάσεων 12μηνης διάρκειας γίνονται πια κανόνας στους διορισμούς και οι υπουργοί ζητούν διαρκώς πόρους για να εξυπηρετήσουν την κομματική τους πελατεία και να πληρώσουν «υπερωρίες και νυκτερινά» για τους μετακλητούς τους. Την ίδια ώρα, το επίπεδο των υπηρεσιών της Υγείας υποβαθμίζεται, το δημόσιο σχολείο δεν το επιλέγουν ούτε οι υπουργοί της Αριστεράς για τα παιδιά τους ενώ μία στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους, όπως είναι η λειτουργία κοινωνικών δομών για την προσχολική ηλικία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί για χιλιάδες οικογένειες.

Και όμως η φορολογία επί Τσίπρα έχει αυξηθεί υπέρμετρα για όλους τους πολίτες, ακόμη και τους οικονομικά ασθενέστερους ή τους άνεργους, που πληρώνουν ΦΠΑ 24% για τα τρόφιμα, ΕΝΦΙΑ και απίστευτα τεκμήρια εισοδήματος.

Χθες, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Στέλιος Πέτσας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα παρέχει ένα κουπόνι της τάξης των 180 ευρώ μηνιαίως προκειμένου οι γονείς να επιλέγουν δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό ώστε να μην μείνει καμία οικογένεια χωρίς κοινωνική προστασία.

Λεφτά άλλωστε μπορούν να βρεθούν εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για μείωση των συμβασιούχων και των μετακλητών. Οι «νεοφιλελεύθεροι», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι Συριζαίοι τους Νεοδημοκράτες, είναι τελικά πιο ευαίσθητοι σε κοινωνικά θέματα από την «Αριστερά» της αξιοπρέπειας και της… ελπίδας.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός δεν βρήκε χρόνο για να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, που βρισκόταν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, τότε στο Μαξίμου έχουν ένα πρόβλημα με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Ο κ. Βάιντμαν, που ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει κομβικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα και η ελληνική πλευρά πρέπει να επιζητά τέτοιου είδους επαφές προκειμένου να προωθεί τις θέσεις της. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, βρήκε χρόνο και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της «Buba», όπως λένε οι Γερμανοί την κεντρική τους τράπεζα, και εξέθεσε τις προτάσεις του για τη μείωση της φορολογίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο Μαξίμου πλέον ασχολούνται μόνο με την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το αξιοποιεί κατάλληλα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζεται διεθνώς ως ο επόμενος πρωθυπουργός.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου