Στην κατάψυξη τα αντιδημοφιλή μέτρα

31/08/18 • 12:13 | UPD 31/08/18 • 13:56

Δεν πρόλαβαν οι νέοι να κάτσουν στα γραφεία τους και οι παλιοί να πάρουν μια ανάσα, και φάνηκε ήδη πώς θα «τρέξει» η νέα κυβέρνηση: Σε δύο ταχύτητες.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οι μισοί θα παγώνουν όποια νομοθετήματα ή μέτρα είναι αντιδημοφιλή και πολιτικά επιζήμια και οι άλλοι μισοί θα προωθούν ή θα διαφημίζουν όσα νομίζουν ότι θα τους φέρουν ψήφους.

Το ένα μήνυμα ήρθε ήδη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ο νέος υπουργός αποφάσισε να παγώσει έτοιμο νομοσχέδιο του προκατόχου του που ήταν κόκκινο πανί, όπως η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου που συναντούσε σφοδρές αντιδράσεις από χιλιάδες δικηγόρους. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αργήσει να κατατεθεί το ήδη καθυστερημένο νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα, το οποίο φέρνει «εξορθολογισμό των ποινών», δηλαδή ελάφρυνσή τους.

Το νομοσχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα έφερνε αντιδράσεις στην κοινωνία αυτή τη φορά, αφού πολλοί θα μπορούσαν να μιλήσουν για «ποινές-χάδι» που ευνοούν αντί να αποθαρρύνουν την εγκληματικότητα. Στον πάγο και η παράταση ή μη του νόμου Παρασκευόπουλου, ο οποίος δεν ισχύει από την περασμένη Τρίτη.

Πάμε τώρα σε αυτά που θα αναπτύξουν ταχύτητα και τα οποία θα «βοηθήσουν» το προφίλ της κυβέρνησης προεκλογικά. Προσλήψεις-συντάξεις, συντάξεις-προσλήψεις και ολίγον από κατώτατο μισθό και φοροελαφρύνσεις. Χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης υποσχέθηκε αθρόες προσλήψεις στις μεταφορές. «Δεν είναι π.χ. δυνατόν να μην έχουμε οδηγούς στα λεωφορεία, να μην έχουμε μηχανοδηγούς στα τρένα και στο μετρό, να μην έχουμε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας». Και έσπευσε να προσθέσει ότι θα γίνουν «προφανώς μέσω ΑΣΕΠ, προφανώς με ορθολογισμό, προφανώς με απόλυτο κριτήριο το τι πραγματικά χρειάζονται». Προφανώς.

Είχε προηγηθεί η Ολγα Γεροβασίλη -πριν μετακομίσει στο Προστασίας του Πολίτη-, μιλώντας για «προσλήψεις όσες μπορεί και αντέχει το Δημόσιο», ξεχνώντας να αναφερθεί στο ρεκόρ αύξησης των συμβασιούχων που έχει καταγραφεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι υπερβαίνουν πλέον τις 100.000.

Παρόμοια τακτική και στο θέμα των συντάξεων, με τον Γιάννη Δραγασάκη να εκτιμά πως ο Προϋπολογισμός του ’19 δεν θα έχει κομμένες συντάξεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες παροχολογίες, όπως και θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικογένεια, όπως το νέο πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων. Καλό κουράγιο.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου