Καταρρέουμε και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;

28/08/18 • 12:40 | UPD 28/08/18 • 12:43

Εάν νομίζαμε πως τα χρόνια του Μνημονίου η χώρα καταστράφηκε, μάλλον είμαστε όλοι οικτρά γελασμένοι. Τώρα θα δούμε τις συνέπειες των προηγούμενων ετών.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Τα γεγονότα που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το μπλακ άουτ στην Αττική η έκρηξη σε μονάδα της ΔΕΗ στο Κρυονέρι και σκοτάδι στην Ύδρα για πάνω από 35 ώρες αποδεικνύουν περίτρανα πως η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση των υποδομών της.

Τα χρόνια του Μνημονίου, διαδοχικά οι κυβερνήσεις έκαναν περικοπές και μειώσεις δαπανών σε πολλούς τομείς προκειμένου να εμφανίσουν νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά αδιαφορώντας για το μέλλον. Όπως διαφαίνεται πλέον η ηλεκτροδότηση είναι η πρώτη από τις μεγάλες δομές της χώρα που επλήγη.

Οι καταγγελίες για μη συντήρηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης που δίνουν ρεύμα στα νησιά είναι πολλές και φανερώνουν τις εκπτώσεις που έκανε το κράτος για να πάρει τα ΟΚ των δανειστών. Οι φθορές δεν επιδιορθώθηκαν (τουλάχιστον όχι όλες) με αποτέλεσμα ένα ένα τα πιο ευάλωτα συστήματα να καταρρέουν.

Η Ύδρα είναι μόνο το πιο τρανταχτό παράδειγμα μίας ευρύτερης εικόνας που κρύβεται από την πρόσκαιρη επιτυχία του τουρισμού. Δεκάδες επιχειρήσεις είδαν μεγάλες ζημιές, αφού αναγκάστηκαν να πετάξουν προϊόντα που αλλοιώθηκαν χωρίς ψύξη, ενώ οι αρμόδιοι για να αποτρέψουν το ολοκληρωτικό χάος στο νησί, έκαναν προληπτικές διακοπές ύδρευσης, αφού οι αφαλατώσεις λόγω του μπλακ άουτ δεν λειτουργούσαν.

Τι μέλλει γενέσθαι; Θα δούμε εικόνες που δεν θα ταιριάζουν στην Ελλάδα; Ας ελπίσουμε όχι, αλλά ας ελπίσουμε επίσης τα κόμματα εξουσίας να αντιληφθούν πως πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης της χώρας αφού οι περικοπές σε πολλούς τομείς έχουν καταστήσει την χώρα πραγματικά ευάλωτη. Σε αυτό το σχέδιο επαφίεται η ευημερία και όχι στα ψίχουλα που θέλουν να δώσουν για να εξαγοράσουν συνειδήσεις και ψήφους.

Εάν πάρουμε για παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα τότε πραγματικά δεν έχει αντιληφθεί κανένας μας την ζημιά που έκανε στην χώρα η περίοδος των Μνημονίων…

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook