Λύση Σκουρλέτη: Ηττα-ομηρία Α. Τσίπρα

28/08/18 • 11:20 | UPD 28/08/18 • 11:40

ΜΕ ΜΙΑ ήττα των «προεδρικών» και του Α. Τσίπρα ξεκίνησε η «νέα εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Π. Σκουρλέτη ως νέου γραμματέα του κόμματος επισημοποιεί την υποχώρηση των «προεδρικών» έναντι των «53» και ορισμένων άλλων μικρότερων τάσεων, οι οποίες έθεσαν σε αμφισβήτηση την έως τώρα παντοδυναμία του Α. Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο εξαναγκασμός του πρωθυπουργού να συμβιβαστεί σε μια πρόταση η οποία πρωτευόντως ικανοποιεί τη «συμμαχία» των «53» (Ευ. Τσακαλώτο, Θ. Δρίτσα, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Ξυδάκη κ.αά.), με την «ιστορική τρόικα» Ν. Βούτση-Ν. Φίλη-Π. Σκουρλέτη, σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της εποχής του «αδιαμφισβήτητου Τσίπρα».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στο Μάτι, έγινε ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Ολες οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά, αλλά και η επικοινωνιακή διαχείρισή της, φέρουν την υπογραφή του Α. Τσίπρα. Κι αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν να πέσει όλη η ευθύνη στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μ. Μαξίμου. Αλλωστε, φρόντισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μη μείνουν αμφιβολίες περί αυτού. Πρωταγωνίστησε ο ίδιος στο άθλιο και υβριστικό show το βράδυ εκείνης της «μαύρης Δευτέρας» κι εν συνεχεία… ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς καμία συνέπεια και χωρίς μία συγγνώμη. Το κύμα της κοινωνικής οργής βρήκε τη συνέχειά του και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα να υπάρξει π.χ. η εντυπωσιακή σιωπή και αποχή των «53» τις μέρες που η κυβέρνηση πάσχιζε να διαχειριστεί τις ολέθριες συνέπειες της ανεπάρκειάς της, λέγοντας το ένα ψέμα μετά το άλλο. Κανένα στέλεχος των «53» δεν συμμετείχε στο προπαγανδιστικό ντελίριο του Μ. Μαξίμου. Ενώ εντυπωσιακή ήταν και η απουσία του Ευ. Τσακαλώτου από την Ιθάκη.

Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ του Α. Τσίπρα είχε αρχίσει. Σχηματοποιήθηκε χθες με την πρόταση για τον Π. Σκουρλέτη και αναμένεται να αποτυπωθεί και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παρότι οι προσωπικές σχέσεις Α. Τσίπρα-Π. Σκουρλέτη δεν είναι καθόλου κακές, οι «προεδρικοί» είχαν αντιδράσει έντονα στην υποψηφιότητά του, εκτιμώντας ότι έτσι «θα χάσουμε το κόμμα». Αυτές οι αντιδράσεις εξηγούν και την ολιγοήμερη αποδυνάμωση της υποψηφιότητας του Π. Σκουρλέτη, αφότου διέρρευσε. Και τότε ήταν που έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των «προεδρικών» Ν. Παππά και Δ. Τζανακόπουλου. Και τα δύο ονόματα όμως συνάντησαν τοίχο άρνησης από τους «53». Με αποτέλεσμα ο Α. Τσίπρας να αναγκαστεί να επιστρέψει στη λύση Π. Σκουρλέτη, ο οποίος θεωρείται ότι είναι «περισσότερο 53 απ’ ό,τι άνθρωπος του Τσίπρα».

Η ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ αποδοχή της λύσης Σκουρλέτη σηματοδοτεί και τη νέα φάση στην οποία έχει περάσει ο Α. Τσίπρας: τη φάση της «πολιτικής ομηρίας». Ο πρωθυπουργός από πανίσχυρος ηγέτης στο εσωτερικό του κόμματός του, πλέον είναι όμηρος του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος προέρχεται από το σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Μόνη «λύση» τα fake news

Ο Ν. Παρασκευόπουλος, πατέρας του διαβόητου πια νόμου, ο οποίος αποφυλακίζει σωρηδόν εγκληματίες, βαρυποινίτες και σκανδαλοποιούς μεγαλοεπιχειρηματίες, χαρακτήρισε χθες «ακροδεξιά αντίληψη να μην αποφυλακίζονται με το νόμο μου». Ενα βήμα πιο μπροστά πήγε η «λιάζονται και εξαφανίζονται» Τ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία όχι μόνο είπε ότι η αποφυλάκιση του Α. Φλώρου «είναι σύμφωνη με το νόμο», αλλά υπαινίχθηκε ευθέως ότι κακώς δεν έχουν αποφυλακιστεί «κι άλλοι που έχουν ζητήσει να αποφυλακιστούν για λόγους υγείας και δεν έχουν βγει ποτέ. Είναι πιστοποιημένη η υγεία τους από δεκάδες νοσοκομεία».

Η «φωτογραφία» του Σάββα Ξηρού κάνει την εμφάνισή της… Βέβαια, οι αυθεντικοί εκφραστές της νοοτροπίας που οδήγησε σε αυτόν το διαβόητο νόμο φέρνουν σε δύσκολη θέση τους εν ενεργεία υπουργούς (Π. Πολάκη, Στ. Κοντονή, Ε. Αχτσιόγλου), οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να πάρουν αποστάσεις από την τουλάχιστον «περίεργη» αποφυλάκιση του Α. Φλώρου. Η κυβέρνηση έχει χάσει το βήμα της και την ισορροπία της. Με αποτέλεσμα σε κάθε ευκαιρία να «μπουρδουκλώνεται» και να πέφτει σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Και τότε η μόνη «λύση» είναι τα fake news…

Μέχρι και απειλή για διάσπαση…

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Π. Σκουρλέτη είναι μεγάλο και πολύ έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το Μαξίμου αντιπρότεινε την υποψηφιότητα του Ν. Παππά, οι «53» απείλησαν μέχρι και με διάσπαση. Αναγκάζοντας τον Α. Τσίπρα να αναδιπλωθεί και τους Ν. Παππά και Δ. Τζανακόπουλου (του οποίου το όνομα έπαιξε για λίγο) να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων ηττημένων της «μάχης για τη Γραμματεία», με πρώτον βεβαίως τον ίδιο τον αδύναμο ήδη πρωθυπουργό…

Κανονικός γραμματέας

Ο συμβιβασμός στη λύση Σκουρλέτη περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ορισμένες ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες». Οπως, π.χ., ότι ο νέος γραμματέας του κόμματος θα έχει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες.

Θα έχει λόγο για τη σύνθεση των κομματικών οργάνων και θα έχει λόγο σε κρίσιμα θέματα κυβερνητικής πολιτικής συμμετέχοντας στον «πρωινό καφέ» του Μ. Μαξίμου. Με άλλα λόγια, δεν θα λειτουργήσει σαν ιμάντας μεταβίβασης και υλοποίησης της επιθυμίας του προέδρου. Αλλά σαν κανονικός γραμματέας.

Προεκλογικός αέρας

Εντονο προεκλογικό χρώμα, αλλά και διχαστικό πνεύμα είχε η χθεσινή ομιλία του Α. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, μίλησε ευθέως για τη «μητέρα των μαχών», η οποία θα γίνει «με κοινωνικούς και ταξικούς όρους». Επιβεβαιώνοντας ότι έχει αποφασίσει να πάει με όρους κοινωνικής σύγκρουσης στις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθειά του να περιγράψει το «όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής», θυμήθηκε εκφράσεις από παλιότερες αριστερές εκθέσεις ιδεών, γεμάτες καλολογικά στοιχεία και θολό βερμπαλισμό.

Απορίες

1. Καλά, ομολογεί τώρα ότι διορίζει και «λαμόγια» ο Πολάκης;

2. Από πού διακινούνται τα σενάρια για «στημένα επεισόδια» στην Θεσσαλονίκη; Τι γιατί μάλλον είναι προφανές…

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου