Νέες αντιμνημονιακές αυταπάτες με μνημονιακό success story!

28/08/18 • 11:13 | UPD 28/08/18 • 11:40

Οπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του επιστρέφουν στο 2014. Ο πρωθυπουργός ξαναγίνεται «αντιμνημονιακός» και ετοιμάζεται να ξαναζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο πολιτικός που εδώ και τρία χρόνια θριαμβολογεί για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει το τρίτο Μνημόνιο, ξαφνικά θυμήθηκε την Αριστερά και την παντιέρα ρόσα. Και αρχίζει πάλι να πουλάει προεκλογικό σανό.

ΚΑΙ τι δεν είπε στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή. Κατ’ αρχάς διόρισε τον Πάνο Σκουρλέτη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εκείνος που ως υπουργός της πρώτης φοράς Αριστεράς, το καταστροφικό α’ εξάμηνο του 2015, δήλωνε πως θα αύξανε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Και χθες ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να μιλήσει για τη μείωση της ανεργίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Οταν πλέον, επί διακυβέρνησής του, πάνω από το 50% των νέων συμβάσεων είναι ελαστικής εργασίας και σχεδόν 700.000 πολίτες αμείβονται με κατά μέσο όρο 350 ευρώ. Την ώρα που έχουν αυξηθεί όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ενώ έχουν μειωθεί ήδη οι συντάξεις. Αυτό είναι το success story της τριετίας 2015 -2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο αύριο ή μάλλον στις αυταπάτες που θέλει να ξαναδημιουργήσει στους υποψήφιους ψηφοφόρους του. «Το όραμά μας για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια είναι ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο». Αλήθεια, πού περιγράφεται αυτό το όραμα; Μήπως στην περίφημη θεωρητικολογία του Ολιστικού Σχεδίου Ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες και από τότε αγνοείται; Μήπως στην προεκλογική παροχολογία που θυμίζει μέρες ΓΑΠ από το 2009;

Ή μήπως στα μνημονιακά μέτρα της… μεταμνημονιακής εποχής, τα οποία έχει υπογράψει και ψηφίσει ο πρωθυπουργός; Με ποιο τρόπο θα επιτευχθούν τα θηριώδη πλεονάσματα έως το 2022; Το χαράτσι των 650 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που θα έρθει μέσω του νέου μειωμένου αφορολογήτου από την 1η-1-2020 γιατί δεν το αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας; Αφού μιλάει για τους οικονομικά αδύναμους γιατί δεν τολμάει να αναφέρει πως θα χάσουν άλλα 50 ευρώ το μήνα από τη δική του… φιλολαϊκή που έχει ήδη προνομοθετήσει; Και με τις μειώσεις των συντάξεων τι θα γίνει; Το ζήτημα είναι απλά να αναβληθούν για να μετακυλιστεί το πολιτικό κόστος στην επόμενη κυβέρνηση ή να ακυρωθούν μια για πάντα;

ΕΙΣ το όνομα της Αριστεράς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του «λαού στην εξουσία» έγιναν τα μεγαλύτερα πολιτικο-οικονομικά «εγκλήματα» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Επιβάρυναν υπέρμετρα τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ενώ κάθε φορά που έδιναν κάποιο επίδομα στους οικονομικά αδύναμους, τους το έπαιρναν πίσω πολλαπλάσια μέσω της φοροεπιδρομής. Και τώρα που πλησιάζουμε στις κάλπες το γύρισαν πάλι στα… επαναστατικά ψευδοαφηγήματα μήπως και καταφέρουν να σώσουν κάτι από τα εκλογικά ποσοστά τους που καταρρέουν.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου