Ο «άλλος» Τσίπρας αδυνατεί να κάνει ανασχηματισμό

26/08/18 • 15:17 | UPD 26/08/18 • 15:17

Βάσει του Συντάγματος ο σχηματισμός και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού. Είναι η πρώτη φορά όμως που, παρότι ο ανασχηματισμός έχει αναγγελθεί επισήμως, ο πρωθυπουργός αδυνατεί να τον κάνει γιατί πλέον δεν έχει την εσωτερική ισχύ και νομιμοποίηση να επιβάλει τις επιλογές του.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Αλέξης Τσίπρας, που γράφει και σβήνει ονόματα, ευρισκόμενος επί πολλές ημέρες σε προσωπικές «διαπραγματεύσεις» με υπουργούς και κομματικά στελέχη, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Αλ. Τσίπρα πριν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Αλ. Τσίπρας που ετοιμάζει τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι πλέον ένας ανίσχυρος πρωθυπουργός, έντονα αμφισβητούμενος στο εσωτερικό του κόμματός του.

Γι’ αυτό και καθυστερεί ο ανασχηματισμός. Γι’ αυτό και προχθές έγινε το πολιτικά πρωτοφανές: Να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός! Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν ο αδύναμος Αλ. Τσίπρας εξασφαλίσει τα εσωκομματικά νώτα του, συμβιβαζόμενος και υποκύπτοντας -χωρίς να αυτοκαταργηθεί- στα βέτο υπουργών και κομματικών στελεχών. Τα σημεία-κλειδιά αυτού του «πολιτικού ντιλ» που βασανίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι:

ΠΡΩΤΟΝ, ο γραμματέας του κόμματος. Η θέση την οποία κατέχει τώρα ο εκλεγμένος Πάνος Ρήγας θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως η πλέον ενδεδειγμένη για να μετακομίσει ένας από τους δυο «καμένους» υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, ή ο Πάνος Σκουρλέτης ή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ομως και οι δυο υποψηφιότητες -για διαφορετικούς λόγους η καθεμία- συναντούν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Για τον Π. Σκουρλέτη αντέδρασε δημοσίως ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το υπουργείο που του είχε δοθεί. Για τον Δ. Τζανακόπουλο αντιδρούν πολύ έντονα, όχι μόνο οι «53+», αλλά και αρκετοί βουλευτές. Η τρίτη λύση του πρωθυπουργού είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παππάς. Ο οποίος όμως εδώ και πολύ καιρό δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με κορυφαίους υπουργούς και είναι «κόκκινο πανί» για τους «53+». Το πρόβλημα επί του παρόντος είναι άλυτο…

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, τα βέτο που τίθενται. Βέτο έχει θέσει ο Νίκος Κοτζιάς για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Βέτο έχει θέσει και ο επιδεικτικά αποστασιοποιημένος και από τη φιέστα της Ιθάκης και από την τραγωδία στο Μάτι Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών αρνείται τη μετακόμιση του Ν. Παππά στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ουσιαστικά υπάγεται στο δικό του υπουργείο. Και είναι η δεύτερη φορά που το κάνει αυτό ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τον Ν. Παππά, που εναγωνίως ψάχνει τρόπο να φύγει από το «ψηφιακό υπουργείο» που δημιούργησε, «παίζοντας» την περίοδο της πολιτικής απομόνωσής του, μετά το μεγαλειώδες φιάσκο που χρεώθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΤΡΙΤΟΝ, οι «διευρύνσεις». Τόσο η «κεντροαριστερή» όσο και η «κεντροδεξιά» διεύρυνση που μπορεί να κάνει ο Αλ. Τσίπρας -λόγω των προσφερόμενων προσώπων- προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα κάνουμε διεύρυνση με τα απόβλητα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μέχρι πριν από ένα χρόνο μάς έβριζαν και δεν είναι και τίποτα σοβαρά στελέχη», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «διεύρυνση με Ραγκούση, Τζουμάκα και Ξενογιαννακοπούλου είναι για γέλια». Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις και για την «κεντροδεξιά διεύρυνση», με στελέχη όπως η Κατερίνα Παπακώστα, ο Ευάγγελος Αντώναρος ή ο Κώστας Μίχαλος. Χαρακτηριστικό το δηλητηριώδες σχόλιο υψηλά ιστάμενου κομματικού στελέχους: «Θα κάνουμε κυβέρνηση με τα απόβλητα του Μητσοτάκη»;

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. Το θέμα έχει τεθεί επισήμως και δημοσίως από τους «53+» διά του Νίκου Ξυδάκη. Ενώ εκτιμώνται σε «πάνω από 20» οι βουλευτές οι οποίοι ζητούν «διαζύγιο εδώ και τώρα με τον Καμμένο». Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλ. Τσίπρας «την ακούει» την πρόταση και μάλιστα ότι υπάρχει και έτοιμη φόρμουλα, ώστε το διαζύγιο να είναι «βελούδινο» και ο Π. Καμμένος να μην ανησυχεί ότι θα μείνει χωρίς πολιτική προστασία στις ανοιχτές υποθέσεις που έχει. Ωστόσο, υπάρχει ένα φαινομενικά τουλάχιστον ανυπέρβλητο πρόβλημα, αν τελειώσει η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. Ακόμα κι αν κάποιοι βουλευτές του Πάνου Καμμένου προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διαθέσιμη Ελενα Κουντουρά ή ο πρόθυμος Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι καθόλου εύκολο να έχει πλειοψηφία 151 βουλευτών. Καθώς μετά το Μάτι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει εμφανώς πίσω, αφήνοντας τον Σπύρο Δανέλλη μόνο πρόθυμο από το Ποτάμι. Ενώ και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που συζητούσαν τη σύμπλευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μη θέλουν πλέον να ταυτιστούν μ’ έναν ήδη ηττημένο πρωθυπουργό.

ΤΟ ΟΤΙ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν θέλει να φύγει από το υπουργείο Ναυτιλίας ή ότι η Κατερίνα Παπανάτσιου θεωρεί εαυτήν «πολύ πετυχημένη» για να μείνει άνευ χαρτοφυλακίου μοιάζουν με αστεία προβλήματα. Τα «άλυτα» είναι πολύ περισσότερα και κυρίως πολύ πιο σοβαρά. Γιατί ουσιαστικά -εκτός των άλλων- αφορούν και την περίοδο της διαχείρισης της επερχόμενης ήττας, αλλά και το πολιτικό μέλλον του Αλ. Τσίπρα.

Άλλο Ιθάκη, άλλο Σύρος

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι ίδιο: Ενας πρωθυπουργός να αναμασά «ξοφλημένα» πολιτικά μηνύματα, τα οποία δεν περνάνε πλέον ούτε σε έκθεση του γυμνασίου, και να υπόσχεται. Πλήθος αστυνομικών με πολιτικά να κάνουν «μπούγιο» σ’ ένα οφθαλμοφανώς μικρό ακροατήριο. Και οι γνωστοί «μονοήμεροι εκδρομείς» να παριστάνουν τους πολίτες που αποθεώνουν κι αγκαλιάζουν τον ουσιαστικά κρυπτόμενο πρωθυπουργό.

Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές διαφορές. Το ότι ο κ. Σκουρολιάκος αντικατέστησε την κ. Θεοπεφτάτου στους αποθεωτικούς εναγκαλισμούς με τον ευτυχή Αλ. Τσίπρα δεν είναι η σημαντικότερη. Η σημαντικότερη είναι αυτή που κατήγγειλε επωνύμως στον ΘΕΜΑ 104,6 η 70χρονη Ειρήνη Κουτσολιδάκη, κάτοικος της Σύρου. Η οποία κατήγγειλε ότι, ενώ ως πρώην ψηφοφόρος του Αλ. Τσίπρα πήγε να διαμαρτυρηθεί «γιατί μας ξεγέλασε», πρόλαβε να πει μόνο: «Καλημέρα, σας ευχαριστούμε πολύ που μας αποτελειώσατε την Ελλάδα». Τότε, σύμφωνα πάντα με τα λόγια της, δυο ένστολοι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν ήταν από τη Σύρο, την άρπαξαν από το λαιμό και της έκλεισαν το στόμα!

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στο ραδιοφωνικό σταθμό η ηλικιωμένη γυναίκα ακουγόταν πολύ ταραγμένη και λίγο αργότερα ξέσπασε σε κλάματα «στον αέρα». Λογικό. Και εξαπατημένη και θύμα ατιμωτικής βίας και κυριολεκτικής φίμωσης, από τα «όργανα της αριστερής τάξης». Τέτοιες συμπεριφορές ο τόπος έχει να δει πολλά χρόνια. Κι άλλες φορές έχουν φάει ξύλο διαμαρτυρόμενοι συνταξιούχοι.

ΑΛΛΑ τέτοιο περιστατικό ατομικής βίας σε μια ηλικιωμένη γυναίκα ταιριάζει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Κι αυτό το θλιβερό γεγονός έρχεται, δυστυχώς, να επιβεβαιώσει στην πράξη κάτι που είναι τουλάχιστον ανησυχητικό: Η ολοκληρωτική νοοτροπία των διώξεων, των στοχοποιήσεων και των δολοφονιών χαρακτήρων, που κυριαρχεί επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει και σε πράξεις που αρμόζουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το κεντρώο άνοιγμα του Κ. Μητσοτάκη…

Είναι ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην ακολουθήσει τον Αλ. Τσίπρα στον ολισθηρό κατήφορο του διχασμού. Κι αυτό όχι μόνο για λόγους τακτικής, αλλά και ουσίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα το κλίμα διχασμού, το οποίο σκοπίμως καλλιεργεί ο πρωθυπουργός. Κι αυτή του η ανησυχία αναμένεται πολύ σύντομα να γίνει πολιτική.
Ηδη μια πρόγευση των προθέσεών του έδωσε με τη χθεσινή συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όπου είπε ένα μεγάλο όχι στην πόλωση και στα «μέτωπα», είτε τα «αντιδεξιά» είτε τα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ»…

…και το μήνυμα στις ακραίες φωνές της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ίδια συνέντευξή του έκανε κι ένα ακόμα βήμα πιο πέρα απευθυνόμενος στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους κυρίως της Κεντροαριστεράς. Μιλώντας εν όψει των επόμενων εκλογών, είπε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν για τη Ν.Δ. ή και για τον ίδιο και ότι μπορεί να τον ψηφίσουν είτε σαν το «μικρότερο κακό» ή απλώς για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μου είναι», όπως τόνισε, «στις μεθεπόμενες εκλογές να μας ψηφίσουν συνειδητά».

Προφανώς πρόκειται για ένα στοίχημα που βάζει και με τον εαυτό του ο Κ. Μητσοτάκης. Αλλά φαίνεται πως είναι και κάτι παραπάνω: Ενα «σήμα» προς κάποιες λίγες ακραίες φωνές που ακούγονται μέσα από τη Ν.Δ. και κινούνται «εκτός γραμμής» σε διχαστικό κλίμα…

Τι είναι σκάνδαλο τελικά;

Το τι είναι σκάνδαλο κανονικά το αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Η οποία όμως στις μέρες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν περνά τις καλύτερες μέρες της. Καθώς διάφορα επίσημα και ανεπίσημα «λαοδικεία» είτε αγνοούν προκλητικά τις αποφάσεις της ή παρεμβαίνουν χονδροειδώς στο έργο της. Ετσι π.χ. είναι «σκάνδαλο» ότι, παρά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση -στην οποία δεν ασκήθηκε έφεση ποτέ-και σύμφωνα με την οποία η μακαρίτισσα καθηγήτρια που δήθεν «έπιασε» τον γιο του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά δεν απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών, λόγω του «εκδικητικού» πατέρα, αλλά για άλλους υπηρεσιακούς και επαγγελματικούς λόγους. Με τον υπουργό Παιδείας, μάλιστα, να αυτοδιασύρεται ανοίγοντας ξανά το φάκελο…

Και δεν είναι π.χ. σκάνδαλο η φερόμενη ως τελεσθείσα πλαστογραφία του αδελφού Τσίπρα, προκειμένου η οικογενειακή εταιρία να πάρει δημόσια έργα και η οποία δεν εκδικάστηκε ποτέ, γιατί υπήρξε -επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα- ειδική διάταξη στο νόμο, προκειμένου να παραγραφεί η υπόθεση.

Κι ο Ζάεφ κάνει πάρτι με τη «Μακεδονία»

Εκμεταλλευόμενος προφανώς την ουσιαστική ακυβερνησία στη χώρα μας, ο Ζόραν Ζάεφ (φωτό) κάνει κυριολεκτικά πάρτι διαγράφοντας ακόμα και τον προσδιορισμό «Βόρεια» κι όπου βρεθεί μιλάει πλέον για σκέτη «Μακεδονία». Συμπαραστάτης του και μια εκ των «χορηγών» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», η Α. Μέρκελ, η οποία στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ μίλησε για «Μακεδονία».

Το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ προφανώς ήταν απασχολημένα με άλλα, πιο «σοβαρά» θέματα, όπως η οργάνωση των εκδρομών στην Ιθάκη και τη Σύρο. Αλλιώς προφανώς θα αντιδρούσαν κάπως…

Ύποπτος εκτός από «θαυματουργός» ο ν. Παρασκευόπουλου

Εκτός των βαρυποινιτών με τους οποίους έχει γεμίσει την κοινωνία εκτοξεύοντας την εγκληματικότητα κι εκτός της σκανδαλωδώς προνομιακής μεταχείρισης των δολοφόνων της «17Ν», ο ν. Παρασκευόπουλου κάνει κι άλλα, πιο «ύποπτα θαύματα».

Αποφυλάκισε τον κ. Φλώρο της Energa-Hellas Power (για τον οποίο… φώναζε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ). Το περίεργο είναι ότι ο αποφυλακισθείς είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για υπεξαίρεση 256 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας.

Η αποφυλάκιση στηρίχθηκε στο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. Παρασκευόπουλου, το οποίο προβλέπει τη με όρους αποφυλάκιση στους έχοντες αναπηρία μεγαλύτερη του 67%, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Ο Α. Φλώρος προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα αρμόδιου δημόσιου φορέα, όπως απαιτεί ο νόμος, τα οποία πιστοποιούν ότι ο 39χρονος πάσχει από κρίσεις επιληψίας αλλά και σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Δικαστικοί κύκλοι θέτουν επί του παρόντος δύο κρίσιμα ερωτήματα: 1. Ποιοι γνωμοδότησαν και 2. ποιοι εξέδωσαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Απορίες

1. Εκτός από είδηση, δεν είναι και ανακούφιση για τους συνταξιούχους η προαναγγελία Μητσοτάκη ότι θα καταργηθεί ο ν. Κατρούγκαλου;

2. Πότε θα καταλάβει το Μ. Μαξίμου ότι «οι εκδρομές της στημένης αποθέωσης» του Α. Τσίπρα τού κάνουν κι άλλο κακό αντί για καλό;

3. Ο κ. καθηγητής, ο οποίος συζήτησε με τον πρωθυπουργό «τα βαθύτερα αίτια» της τραγωδίας στο Μάτι, βλέπει; Πώς και δεν τα είδε μπροστά του;

4. Το γεγονός ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί τους τουρίστες για τον ιό του Δ. Νείλου στην Ελλάδα είναι ένας ακόμα άθλος του κ. Πολάκη;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής