Δεν αλλάζει ούτε η ρημάδα η ατζέντα…

24/08/18 • 11:49 | UPD 24/08/18 • 11:49

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΕΣ είναι οι προσπάθειες του Μ. Μαξίμου ν’ αλλάξει την ατζέντα. Να ξεχαστεί ή έστω να υποβαθμιστεί το Μάτι. Να μιλάει ο κόσμος για «κάτι άλλο». Οτιδήποτε άλλο. Μήπως και φύγει λίγο από το «πολιτικό φούμο» που έχει «λερώσει» το άλλοτε «καθαρό πρόσωπο» του Α. Τσίπρα.

  • Save
Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ αποδεικνύονται μάταιες. Παρότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Κυρίως αθέμιτο. Ψέματα με ρυθμό πολυβόλου. Αδίστακτα, ωμά ψέματα, Fake news κατασκευασμένα στα μουχλιασμένα πια «υπόγεια». Απίστευτες ύβρεις, όπως αυτές που βγήκαν από τα στόματα υπουργών, προεξάρχοντος του Π. Πολάκη.

Προσωπικές επιθέσεις και στοχοποιήσεις πολιτικών αντιπάλων, μήπως και «τσιμπήσει» κανείς και στηθεί κανένας «πιασάρικος καβγάς, που θα αποσπούσε βλέμματα από την εγκληματική τραγωδία της 23/7/2018. Μέχρι και «μαϊμού» δημοσκοπήσεις διοχετεύονται σε «νοικιασμένα» παρασιτικά sites, οι οποίες δείχνουν… ανατροπή! Οι οποίες βεβαίως απόλαυσαν τη χλεύη και την καθολική περιφρόνηση. Οπως άλλωστε και η προσπάθεια του «λαγού της κυβέρνησης» και «κατασκευαστή σκανδάλων» να ξαναζεσταθεί η υπόθεση με το γιο του Α. Σαμαρά, η οποία έχει τελεσιδικήσει.

Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του Α. Τσίπρα στην Ιθάκη και το περίφημο διάγγελμα της «εξόδου» από τα Μνημόνια κατέληξε σε μεγαλοπρεπές πολιτικό και επικοινωνιακό φιάσκο. Πολιτικά έμεινε μόνο το «εμφυλιακό μένος» του πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Το μίσος του διχασμού που εξέπεμψε ο Α. Τσίπρας. Το οποίο υπέστη συντριπτικά κατάγματα προσκρούοντας με βία στις ανάγκες της ταλαιπωρημένης κοινωνίας για ενότητα και αποτελεσματική -επιτέλους- αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Επικοινωνιακά τι έμεινε;

Η εικόνα ενός απομονωμένου σ’ ένα αλώνι πρωθυπουργού να διαγγέλλει με βλέμμα ηττημένου κάτι χαρμόσυνο, οι σκηνές ενός αστυνομοκρατούμενου μικρού νησιού, η κ. Θεοπεφτάκου να προλαβαίνει ν’ ασπαστεί τον Α. Τσίπρα 3 φορές σε απόσταση 100 μέτρων και οι περιφερόμενοι παλαμακιστές, με τις βερμούδες και τις σαγιονάρες, που είχαν πάει με τα πρωινά καράβια για να «πνίξουν στις αγκαλιές» τον κρυπτόμενο ηγέτη.

ΟΛΕΣ οι προσπάθειες κατέληξαν σε Βατερλώ. Και λογικά, γιατί στην τραγωδία στο Μάτι συμπυκνώθηκε το τι ήταν και τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ: Ενα συνονθύλευμα ψεύδους, ανηθικότητας και εγκληματικής ανικανότητας. Ενα βουλιμικό κι αμόρφωτο «καραβάνι», που έκανε ντου στην εξουσία πουλώντας ανύπαρκτο ανθρωπισμό και ανύπαρκτο ηθικό πλεονέκτημα.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ τι απομένει στην κυβέρνηση; Πραγματικά τίποτα. Αλλά είναι φανερό ότι θα παίξει το τελευταίο -αλλά ήδη καμένο-χαρτί της απόπειρας εξαγοράς συνειδήσεων μέσω παροχολογίας. Το αφήγημα είναι ήδη ευανάγνωστο: Θα δώσουμε επιδοματάκια και θα «αγωνιστούμε» να μην κοπούν οι συντάξεις και να μην μειωθεί το αφορολόγητο.

Κι ας τα έχει ψηφίσει ΔΥΟ φορές μέσα σε λίγους μήνες! Κάποιος έγραψε στο Διαδίκτυο ότι «οι Βρετανοί κάτι ήξεραν στον Εμφύλιο όταν πετούσαν λίρες και όχι όπλα στους αντάρτες». Υπερβολικό ίσως αλλά ταιριάζει γάντι στη νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι, όπως η ίδια εξαγοράζεται, μπορούν να εξαγοραστούν κι άλλοι. Και πράγματι κάποιοι λίγοι θ’ ανταποκριθούν στα ψίχουλα. Αλλά το «μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και η και η κακή του μέρα» δείχνει αμάχητο από την κυβέρνηση.

ΑΛΛΩΣΤΕ η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη ασφυκτικά εγκλωβισμένη στο απαραβίαστο σχήμα που είχαν περιγράψει με σοφία και ενάργεια οι αρχαίοι Ελληνες: ΥΒΡΙΣ-ΑΤΗ-ΝΕΜΕΣΙΣ-ΤΙΣΙΣ. Μια ΥΒΡΙΣ, έλεγαν, προκαλούσε την επέμβαση των θεών (κυρίως του Δία), που έστελναν τον υβριστή στην ΑΤΗ, δηλαδή στην τύφλωση του νου. Η οποία με τη σειρά της οδηγούσε σε νέες ύβρεις και σε μια πολύ μεγάλη α-νοησία, με αποτέλεσμα να διαπράξει ένα πολύ σοβαρό σφάλμα. Αυτή ήταν η ΝΕΜΕΣΙΣ, η οργή των θεών, η οποία με τη σειρά της επέφερε την ΤΙΣΙΝ. Δηλαδή την τιμωρία, που ήταν η συντριβή και η καταστροφή του υβριστή.

ΚΙ ΟΠΩΣ είναι φανερό πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει όχι την πολιτική μοίρα της αλλά ούτε και την ατζέντα της ρημάδας της πραγματικότητας…

Η «περίπτωση Ραγκούση»

Κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα. Ο ίδιος πάντως έσπευσε στις 20 Αυγούστου -παραμονή της Ιθάκης- να δηλώσει ότι είναι «ιστορική η αυριανή μέρα για την πατρίδα μας».

Στο αμέσως προηγούμενο διάστημα ο Γ. Ραγκούσης, ενεργώντας ως εν ενεργεία στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τη Φ. Γεννηματά να τον απομακρύνει βιαίως από το ΚΙΝ.ΑΛ. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον επιλεγόμενο και «αρχικηπουρό του ΓΑΠ».

Ας τον αφήσουμε να μιλήσει με τα δικά του λόγια. Εχει πει -μεταξύ άλλων- από τις αρχές του 2015:

– «Αρρωστημένος εγωπαθής ο Τσίπρας».
– «Ντρέπομαι για λογαριασμό του κ. Τσίπρα…’”πες μου την επιλογή σου για ΠτΔ, να σου πω ποιος είσαι’’».
– «Τσίπρας, ο πιο ανέντιμος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης».
– Και σχετικά πιο πρόσφατα (18/9/2017): «Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός υπεύθυνος για το ότι η χώρα κόλλησε στα Μνημόνια. Η αντιπολίτευση Τσίπρα ήταν άθλια».

Δεν είναι βέβαιο αν ο Γ. Ραγκούσης θα συμπεριληφθεί τελικά στη νέα κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Είναι βέβαιο όμως ότι -ούτως ή άλλως- είναι της ίδιας συνέπειας, σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ήθους με τον πιθανό νέο πολιτικό του προϊστάμενο.

Γόρδιος δεσμός ο ανασχηματισμός

Σαν να μην έφταναν τα άλλα που έγραφε χθες η στήλη για τις σοβαρές δυσκολίες του ανασχηματισμού (αναποφασιστικότητα Τσίπρα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών-σπαρασσομένη η ομάδα που τον περιβάλλει), προστέθηκε κι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα. Κυρίως οι «53», αλλά και άλλοι βουλευτές και κομματικά στελέχη πιέζουν τον πρωθυπουργό να μην συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο Π. Καμμένος.

Ενδεικτική αυτών των έντονων πιέσεων είναι η δημόσια δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκη, ο οποίος είπε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι συνθήκες συμμαχίας με τον Καμμένο.

Οι πληροφορίες λένε ότι γίνονται προσπάθειες για «βελούδινο διαζύγιο». Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι ο Π. Καμμένος έχει γαντζωθεί για τα καλά στην καρέκλα του και δεν θέλει επ’ ουδενί να μείνει χωρίς την προστασία που του παρέχει η ιδιότητα του ΥΕΘΑ.

Αλλά και να επιτευχθεί κάποια συμφωνία που θα κάνει τον Π. Καμμένο να αισθανθεί πιο ασφαλής έστω κι εκτός κυβέρνησης, εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο οι ΑΝ.ΕΛ. να συνεχίσουν να συμμετέχουν με άλλα στελέχη τους στη νέα κυβέρνηση ή να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να συμμετέχουν καθόλου στην κυβέρνηση.

Αυτό γεννά ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα: Πώς ο Α. Τσίπρας θα έχει(;) 151 βουλευτές…

Νευράκια και λάθη από το Μαξίμου

Μεγάλη ήταν η ενόχληση που προκάλεσε στο Μ. Μαξίμου η χθεσινή -δεύτερη σ’ ένα μήνα- επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Μάτι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη μεγαλύτερη ενόχληση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. ότι «στη Δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και λογοδοσία».

Προφανώς το Μ. Μαξίμου «σαν έτοιμο από καιρό» κατάλαβε «για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Ο εκνευρισμός ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα να βγει ακόμα μια… Καρτερική ανακοίνωση, η οποία για μια ακόμα φορά εκθέτει τον πρωθυπουργό. Οχι μόνο γιατί λέγοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «πήγε σαν τον κλέφτη» είναι σαν να σαρκάζει την αξημέρωτη επίσκεψη του Α. Τσίπρα. Αλλά και γιατί περιείχε κι ένα ακόμα κραυγαλέο ψέμα: Μαζί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν ήταν μόνο η κάμερα του «αποκλεισμένου» ΣΚΑΪ, όπως έγραψε ο Θ. Καρτερός. Ηταν και του Alpha. Κακός… σύμβουλος ο… πανικός.

Απορίες

1. Το «για εμάς η 13η σύνταξη είναι όρος και μέλλον», της Φωτίου, μήπως είναι σύνθημα ότι είναι έτοιμα τα γεμιστά;

2. Ο Σπίρτζης καλώντας τη Γεννηματά να ψάξει στο κόμμα της για «μνηστήρες», καταρρίπτει το «δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου