Η ζωή συνεχίζεται, όπως και η γραφειοκρατία

24/08/18 • 11:41 | UPD 24/08/18 • 11:52

Πέρασε ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η ζωή συνεχίζεται. Η ζωή θα συνεχίζεται πάντοτε όσες τραγωδίες και αν βιώσει ο τόπος.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Τουλάχιστον όμως η χώρα θα έπρεπε να έχει διδαχθεί κάποια πράγματα από όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Και τουλάχιστον για μια φορά θα έπρεπε το κράτος να συνεχίζει τη ζωή του δείχνοντας διατεθειμένο να αλλάξει τη «συμπεριφορά» του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών: 96 συμπολίτες μας έχασαν άδικα τη ζωή τους.

ΤΑ ρεπορτάζ για τον «ένα μήνα» από την πυρκαγιά θυμίζουν όλα τα παρόμοια ρεπορτάζ από το παρελθόν. Υστερα από 30 ημέρες οι περισσότεροι πυρόπληκτοι δεν έχουν πάρει ούτε τα πρώτα επιδόματα στήριξης, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως και μόλις προχθές άρχισαν οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων κτιρίων» που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως παρόμοια εικόνα θα υπάρχει και στα ρεπορτάζ για τους δύο, για τους τρεις μήνες. Πιθανότατα η περιοχή να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και του χρόνου το καλοκαίρι, όταν θα συμπληρώνεται ένας χρόνος. Αξίζει επίσης να παρακολουθήσουμε την έρευνα της Δικαιοσύνης; και κυρίως αν ποτέ και πότε θα καταλήξει σε αίθουσα δικαστηρίου, γιατί το να ασκηθούν απλά διώξεις και να σέρνεται για χρόνια η υπόθεση δεν θα συνιστά πρόοδο. Ολη η χώρα -και μάλιστα σύντομα- πρέπει να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον άδικο χαμό 96 ανθρώπινων ζωών.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κάτι που ξεπερνάει την περιοχή που καταστράφηκε. Αφορά σε όλη τη χώρα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια φονική πυρκαγιά αύριο; Συνεχίζει η κυβέρνηση να πιστεύει πως όλα έγιναν σωστά στις 23 Ιουλίου; Πότε θα σταματήσουμε να συζητάμε για τα «γερασμένα» Καναντέρ και θα αποκτήσουμε έναν σύγχρονο στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων;

ΗΡΘΕ σήμερα και ο καθηγητής Γκολντάμεερ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Αλήθεια, όμως, πότε θα βρίσκεται εν λειτουργία η νέα Πολιτική Προστασία, για την οποία έχει ανακοινωθεί μόνο ένα περίγραμμα… ιδεών που μοιάζει με ό,τι πιο γραφειοκρατικό έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια;

ΠΑΛΙ στα λόγια θα μείνουν όλα; Ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης νέων καταστροφών; Να κάνουμε το σταυρό μας για να σωθούμε;

ΚΑΙ αλήθεια αυτό το γελοίο σόου με τα αυθαίρετα τι έγινε; Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε πει δημόσια ότι θα γκρεμιστούν 3.185 κτίσματα; Τα οποία στη συνέχεια έγιναν 100 και λίγο πιο μετά έγιναν 61; Και τελικά δεν έχει γκρεμιστεί ούτε ένα κοτέτσι!

ΜΑΚΑΡΙ να μπει τάξη κάποια στιγμή στα αυθαίρετα, αλλά η «επιχείρηση μπουλντόζα» είναι απλά μια συριζαίικη προπαγάνδα. Μια προπαγάνδα που εφηύραν στο Μαξίμου για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την προκλητική επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Μέχρι να σκεφτούν κάποιο άλλο επικοινωνιακό τέχνασμα.

ΚΑΙ ο χρόνος θα περνάει. Η ζωή των πολιτών θα συνεχίζεται, όπως και η καταστροφική γραφειοκρατία των ανευθυνοϋπεύθυνων. Τίποτα απολύτως δεν θα αλλάζει…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου