Η κυβέρνηση θα πέσει θύμα της τοξικότητάς της

24/08/18 • 11:38 | UPD 24/08/18 • 11:52

Το 2015 η ρητορική του μίσους και η επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο διχαστικό λόγο αποδείχθηκε επιτυχημένη απέναντι σε μία κοινωνία που πίστευε ότι δεν μπορούσαν τα πράγματα να πάνε χειρότερα και σε πολίτες που ήλπιζαν ότι «και δύο να υλοποιηθούν από τα δέκα που υπόσχεται ο Τσίπρας τελικώς θα έβγαιναν κερδισμένοι».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η επαναφορά του μπαμπούλα του «νεοφιλελευθερισμού» και της «ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας», ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του 2018, φανερώνει την απόγνωση του Μαξίμου και των προπαγανδιστικών τους οργάνων.

Για να το πούμε απλά, το 2015 αρκετοί πολίτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ (όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευθεί για μείωση 7% κάθε χρόνο), αλλά σε λίγες ημέρες τα σημειώματα του φόρου θα είναι αυξημένα για 1.000.000 ιδιοκτήτες. Τότε ο ΕΝΦΙΑ ήταν νεοφιλελεύθερη πολιτική, τώρα μάλλον είναι «εισφορά για την προοδευτική Αριστερά»!

Αστεία πράγματα, τα οποία δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά. Η εμμονή του Μαξίμου σε διαχωριστικές γραμμές και στα «ακροδεξιά σκιάχτρα», όταν όλοι θυμόμαστε ότι και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής τον Δεκέμβριο του 2014 προκλήθηκαν οι πρόωρες εκλογές για να ανέλθει στην εξουσία η «πρώτη φορά Αριστερά», αποτυπώνει την ένδεια επιχειρημάτων. Και για το παρόν και ιδίως για το μέλλον.
Ούτε κουβέντα στο διάγγελμα του Τσίπρα για την επόμενη ημέρα. Ούτε μία φράση για το πώς οι νέοι θα επιστρέψουν στη χώρα, ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για το λογαριασμό που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Για όλα φταίνε οι άλλοι. Το 2015 έφταιγαν οι Σαμαροβενιζέλοι που άφησαν τη χώρα σε ανάπτυξη για να την ξαναρίξει ο Τσίπρας στην ύφεση, η Μέρκελ (που μετά έγινε πολύτιμη σύμμαχος της κυβέρνησης), ο Ντράγκι που έκλεισε τις τράπεζες (και όχι το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη με το δημοψήφισμα), ο Ολαντρέου, ο οποίος στη συνέχεια επανήλθε σε Ολάντ, οι ολιγάρχες, οι οποίοι μετά δανείσθηκαν βοσκοτόπια και έκαναν τράμπες δημόσια έργα με τους εθνικούς εργολάβους, οι offshore (με εξαίρεση αυτές του Αρτεμίου) και πάει λέγοντας.

Ο λόγος του Μαξίμου έχει καταντήσει κωμικός, η εμπάθειά τους βγάζει πλέον γέλιο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου οι πολίτες περιμένουν τις κάλπες για να καταλογίσουν τις δικές τους ευθύνες.

Και εκεί οι «στρατηγοί» της προπαγάνδας που κρατούν ψηλά τα λάβαρα της επανάστασης, σαν κάτι Γιαπωνέζους που κρύβονταν στις ζούγκλες των νησιών του Ειρηνικού νομίζοντας ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει, θα καταλάβουν ότι η κυβέρνηση, που υποτίθεται προστατεύουν, θα είναι το μεγάλο θύμα της τοξικότητας που εκπέμπει.

Οι ασύμμετρες απειλές και άλλα παραμύθια

Ενας μήνας μετά την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής οι πολίτες έχουν βγάλει πολλά συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού περί «ασύμμετρων απειλών» και οι παρουσιάσεις των υπουργών για σχέδιο εμπρηστών που «συνέλαβαν» τα μάτια των δορυφόρων. Η φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε από έναν αγρότη της Πεντέλης. Επιπλέον αναδείχθηκαν οι ευθύνες και τα λάθη κυβερνητικών παραγόντων και κρατικών αξιωματούχων, τις οποίες το Μαξίμου ήθελε να αποκρύψει χωρίς να αναγνωρίζει επιχειρησιακά λάθη και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα αυθαίρετα. Οι πυρόπληκτοι ακόμη δεν έχουν λάβει το βοήθημα των 586 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών, ενώ δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές. Οσο για τις «μπουλντόζες» κατά των αυθαιρετούχων, ακόμη δεν έχουν πιάσει δουλειά.

Τι άλλο θα ακούσουμε!

«Σαν τον κλέφτη πήγε στο Μάτι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», συμπέρανε το Μαξίμου, επιχειρώντας να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ αυτογελοιοποίησης.

Ο Τσίπρας που είχε πάει στο Μάτι στις 8 το πρωί μακριά από τους κατοίκους και είχε οργανώσει ομιλία στο «ασφαλές Λαύριο» είναι ο νοικοκύρης σύμφωνα με τους προπαγανδιστές. Ας πάει ο πρωθυπουργός μέρα μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές χωρίς τη βουλευτή Θεοπεφτάτου, που ακόμη τον ασπάζεται από την Ιθάκη, και θα διαπιστώσει τις αντιδράσεις των πολιτών. Τι άλλο θα ακούσουμε από το Μαξίμου…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου